Tito: Heroj ili zločinac?

PONUKANI sugestijom šefa stranke (HSP) čiji je dogradonačelnik Rade Škarica "ispalio" da je za njega ustaški poglavnik Ante Pavelić domoljub, a ne ratni zločinac, proveli smo malu anketu među našim političarima koji ionako vole razgovarati o ustašama i partizanima kada treba skrenuti pozornost s važnijih stvari.

Pitanje ankete, po sugestiji Ante Đapića, glasilo je: Kako bi ocijenili vladavinu Josipa Broza Tita, šefa Druge Jugoslavije s odmakom od 28 godina od njegove smrti i s obzirom na punoljetnost naše samostalne države te u kojem je postotku on za njih heroj, a u kojem, pogađate, zločinac.

Šuker: Napravio je kaj je napravio...

HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker, nije jedini koji je izbjegavao reći svoje mišljenje o tome koliko Titu pripada zasluga, a koliko odgovornosti za zla počinjena pod njegovom gotovo 40-godišnjom vladavinom. Rekao nam je da bi volio da smo ga kontaktirali radi neke ozbiljnije teme. Nakon toga je ipak rekao da ima svoje mišljenje o Titu i dodao da je bivši jugoslavenski predsjednik "napravio to kaj je napravio i to je to..."

Radin: Bio je slojevita osoba...
 
Nezavisni zastupnik talijanske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Furio Radin rekao nam je da o Titu ne može govoriti "crno-bijelo".
 
"Njegov lik i djelo ne zaslužuju crno-bijelu definiciju, jer je on bio previše slojevita osoba. Njega se ne može definirati na osnovu samo ta dva parametra", kazao je Radin.

Jurčić: Balansirao je...
 
SDP-ov parlamentarni zastupnik Ljubo Jurčić rekao nam je da bi Tita najbolje okarakterizirao izraz državnik i to "državnik u punom smislu te riječi".
 
"On je bio svjetski državnik kakvog svijet još dugo neće vidjeti. U svoje je vrijeme znao balansirati između istoka i zapada, sjevera i juga. Pokazao je političko umijeće kakvo se rijetko viđa u povijesti i mislim da takvog državnika još dugo neće biti", rekao nam je Jurčić.
 
Dodao je da karakteriziranje Tita "herojem" ili "zločincem" spada u "naše domaće politikantstvo" kojim se ne želi baviti.

Pusić: Neću se igrati

HNS-ova Vesna Pusić je na sam spomen imena Rade Škarice kazala da je to "igra koju neće igrati" i odbila se izjasniti o Titu.

Šišljagić: Više negativnih emocija vezanih za njega

HDSSB-ovac Vladimir Šišljagić premišljao se poput Golluma iz Gospodara prstenova, kada god bi primijetili da se više približava negativnom odnosno pozitivnom mišljenju, i onda bi svojim argumentima proturječio. Konačno je zaključio:

"Da ste radili anketu sredinom sedamdesetih prošloga stoljeća kada je nezaposlenost bila vrlo niska i radnička prava bila veća nego danas, vjerojatno bi više ljudi reklo da je pozitivna ličnost. Ali mnoge stvari otkrile tek nakon 1990-ih. Tu je bio i Bleiburg, Goli otok, režim - ne ponovilo se", kaže Šišljagić, dodajući da kod njega sjećanje na Tita budi više negativnih emocija.

Đapić: Tito je bio negativac sa 90 posto svoga bića

Što se pak tiče idejnog začetnika ankete, on priznaje Titu Ustav iz 1974. godine, kojim je vlast dana "radničkoj klasi i radnim ljudima". Iako si je istim ustavom Tito zagarantirao doživotnu vladavinu.

"Generalno, on je bio na čelu totalitarnog sustava. Što se tiče moje ocjene, 90 posto je bio negativna, 10 posto pozitivna ličnost", kaže HSP-ovac Anto Đapić.

Lesar: Natpolovični pozitivac

Nezavisni zastupnik Dragutin Lesar za Tita smatra da je bio veliki državnik, ali da ga je tijekom duge vladavine snašla sudbina slična drugim vlastodršcima koji nisu htjeli otići.

"U prvih pet-šest godina svi su oni reformatori, ali što su dalje na vlasti sve su gori i postanu totalitaristi. No, rekao bih za 60:40 posto da je bio pozitivna ličnost", kaže Lesar.

Josipović: Pozitivna ličnost

Slično razmišlja i SDP-ov parlamentarni zastupnik Ivo Josipović rekao nam je da je Tito prema njegovom mišljenju pozitivna povijesna ličnost.

"Ne bih mogao odgovoriti je li on bio heroj ili zločinac, jer to su preopćenite kvalifikacije. Imao je svoje i dobre i loše strane, ali on je za mene u konačnici pozitivac", kazao je Josipović.

Kajin: 300 postotni heroj!

Za IDS-ovca Damira Kajina dvojbe nema, niti premišljanja. Kao iz puške nazvao ga je "najvećim hrvatskim sinom".

"On je heroj i to ne samo na kvadrat, nego na treću! Dobio je tri ordena narodnog heroja", prisjeća se Kajin.

A.B./I.K.
Foto: titoville.com, goli-otok.com, croatia.ch

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara