Tko će letjeti s HRT-a zbog blamaže s rukometnim prvenstvom?

Tko će letjeti s HRT-a zbog blamaže s rukometnim prvenstvom?

"OVO je najveća blamaža u povijesti HTV-a", kaže Zoran Gobac govoreći o sramoti Hrvatske Radio Televizije, koja je dopustila da hrvatski građani prijenos Svjetskog rukometnog prvenstva ne gledaju na javnoj televiziji.

> HRT ostao bez prijenosa rukometnog prvenstva: Netransparentan natječaj ili dogovor televizija?

HRT-ovci su neobično letargični s obzirom na to da su upravo izgubili pravo prijenosa Svjetskog rukometnog prvenstva koje će se dogoditi iduće godine u Hrvatskoj. Vanja Sutlić se, u vrijeme kada bi na HRT-u trebala vladati opća panika, kako doznajemo  - odmara na Hvaru. Vijest da je RTL dobio pravo prijenosa stigla je kao grom iz vedra neba - RTL-ovci su se priopćenjem pohvalili kako su se upravo oni pokazali kao najjača kuća u cjelokupnoj konkurenciji koja se našla pred agencijom Sportfive, u čijem su vlasništvu prava na prikazivanje natjecanja. HRT o toj sramoti šuti.

"HTV je imao sve uvjete da dobije na natječaju, da su to htjeli"

Prisavljem u međuvremenu kruže svakakve priče. Dok se s jedne strane govori o netransparentnosti i privilegijama koje je RTL imao s obzirom na neka ranija prijateljstva s agencijom Sportfive, neki govore da je praksa HTV takva da u ovakvim slučajevima nema ograničenja i da se nude sva raspoloživa financijska sredstva. "HTV je imao sve uvjete da dobije na natječaju, da su to htjeli", kaže nam izvor s Prisavlja.

Što ih je onda spriječilo u tome? Govori se, naime, i da se radi o međusobnom dogovoru televizija. HRT ionako planira uložiti, kako je i najavljeno u prosincu prošle godine, u prijenose Europskog prvenstva u nogometu i Olimpijskih igara. Pored toga, priča se, bio bi prenatrpan sportskim sadržajima, pa su Svjetsko rukometno prvenstvo navodno prepustili drugima. No, i da je to u pitanju, nikako nije na Sutliću ni Švebu, a ni nekom trećem da o tome odlučuju. Pogotovo  s obzirom na činjenicu da je država u projekt uložila milijune.

Roemer odbacuje sve navode da se radi o bilo kakvom dogovoru i govori kako HRT i dalje radi na tome da budu ti koji će prenositi prvenstvo.

Upitan o tome kako misle javnosti objasniti ovaj neoprostiv propust, s obzirom da su gledatelji ti koji plaćaju 73 kune mjesečno pristojbe, Roemer odgovara: "Nema to nikakve veze s pristojbom. Ne možete reći da se na HTV-u nema što gledati. Ne vjerujte pričama. Ako je HTV jamčio za to prvenstvo, mislite li da mi za njega ne bi bili dovoljno zainteresirani?".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Netko mora snositi odgovornost, a točno se po hijerarhiji zna tko bi to trebao biti"

"Netko mora snositi odgovornost, a točno se po hijerarhiji zna tko bi to trebao biti", predviđa potpredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza. Prvaci liste odgovornih? Glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić i ravnatelj HTV-a Robert Šveb. Do njih je danas bilo gotovo nemoguće doći, a na prvu liniju bojišnice bacili su Janoša Roemera, koji radi ono što najbolje zna - ne odgovara na pitanja. Ni "Da" ni "Ne" nismo dobili kao odgovor na pitanje je li se HRT uopće prijavio na natječaj za dobivanje prava prijenosa, s obzirom na to da smo čuli kako su u samom startu bili rezignirani "jer je natječaj bio netransparentan". Ako je i bio, zašto o tome nisu na vrijeme izvijestili javnost?

Roemer nekoliko puta ponavlja kako za HRT priča još uvijek nije gotova. Tako misli i predsjednik Rukometnog saveza Željko Kavran, koji pak ne želi ulaziti u to je li se HTV dovoljno potrudio dobiti ovaj angažman od nacionalne važnosti. "Mislim da to nije konačna odluka, da se tu još može  razgovarati. HTV kontinuirano i kvalitetno prati rukomet, oni će to i nastaviti. Loše će biti ako RTL uđe u ovaj posao, odradi ga i dalje zaboravi na rukomet", kaže Kavran.

Gobac je, ipak, puno oštriji: "Tu je došlo do grubog prekršaja. Jer za sve odgovaramo mi organizatori, ni graditelji dvorana, ni televizije, nego mi prema EHF-u. Ako RTL bude prenosio prvenstvo, naš projekt se ne može dovesti do one mjere savršenstva koju smo mi priželjkivali, jer nema teorije da će nama jedna strana televizija izaći toliko u susret ni što se tiče najava ni što se tiče promidžbe".

Kavran dodaje i kako organizatori isprva nisu bili ni svjesni važnosti i veličine projekta u kojega se upuštaju. "Mi nismo ni svjesni kakvo prvenstvo imamo. Prvenstvo u Njemačkoj je gledalo više od milijardu ljudi", kaže Kavran.

Branka Suvajac
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara