Kome se slavi s Jadrankom Kosor?

Foto: Davor Pongračić / Cropix

BIO JE ovo veliki dan.

Stoga nećemo podsjećati na činjenicu da je Ivo Josipović prije dvije godine u Hrvatskom saboru glasao protiv sporazuma sa Slovenijom kojim su deblokirani pregovori s Europskom unijom. Tvrdeći kako se njime dovoljno ne štite hrvatski nacionalni interesi.

Drago nam je da se njegov potpis našao na Pristupnom ugovoru.

Nećemo ovom prilikom biti ni toliko zločesti pa upitati Jadranku Kosor zna li što je točno potpisala. Da ne bi jednog dana, a možda već za par mjeseci, ponavljala svoju uobičajenu mantru o tome da nije znala na što stavlja potpis te da je samo činila ono što su joj rekli.

Toliko je bila puna sebe na svečanosti u Bruxellesu, da bi bilo okrutno lišiti je tog, vjerojatno zadnjeg zadovoljstva.

Račan započeo, Milanović će dovršiti

Jer Hrvatska danas slavi. Ili bi barem trebala. Devet godina nakon što je Ivica Račan predao zahtjev za kandidaturom, konačno je stavila potpis na Pristupni ugovor s Europskom unijom. U punopravno članstvo vjerojatno će je uvesti Račanov nasljednik Zoran Milanović, dok je sav posao između toga - onaj prljavi i onaj svečani - napravio HDZ.

I bilo bi stoga zanimljivo ustanoviti koliko se točno hadezeovaca danas veselilo zajedno sa svojom predsjednicom. Nakon što je zbog te Europske unije uhićen Ante Gotovina, nakon što se odustalo od ZERP-a, nakon što je prihvaćen, po Josipoviću, štetan sporazum o arbitraži sa Slovenijom.

Antieuropska stranka vodi u Europu

Nakon što je Crkva u Hrvata godinama forsirala antieuropski mentalitet, a HDZ prakticirao antieuropsko ponašanje. Širio kriminal i korupciju, promovirao ksenofobiju, rasizam i šovinizam, tolerirao primitivizam i nazadnjaštvo. A sada nas predsjednica takve stranke uvodi u Europu.

Oni kojima u takvom aranžmanu nešto smrdi, odnosno govore "da taj pristupni ugovor nešto vrijedi, ne bi dali Kosorici da ga potpiše", moraju se pomiriti s jednom još poraznijom činjenicom: da moraju slaviti zajedno s hadezeovcima.

Neće, doduše, s njima okretati volove od kojih je zapravo sve i krenulo - recesija i osmogodišnja vladavina HDZ-a ipak su učinili svoje  - ali zato će morati slušati hvalospjeve šefici HDZ-a i Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je moja priča"

Ona ih je saam sebi već dovoljno udijelila u govoru pred europskim čelnicima. O tome kako je ona imala hrabrosti prekinuti blokadu pregovora sa Slovenijom, kako je ona položila najteže ispite i ispunila najrigoroznije zahtjeve. I kako je ovo, šapnuo joj je u uho Borut Pahor, "njezina priča".

Bilo je to baš dirljivo. Kao Scarlet O'Hara i Rhett Butler.

S druge strane, oni euroskeptici koji nastoje iskoristiti zadnju priliku da spriječe ulazak Hrvatske u "europsku kuću u plamenu", mogu se slobodno utješiti spoznajom da su Europljani još manje oduševljeni ulaskom ovakve zemlje u njihovo članstvo.

Kao da im nije dovoljno teško i bez Hrvatske.

Zabava lagano zamire

Uglavnom, danas imamo mnogo razloga za slavlje. Iako se na jedvite jade prevaljujemo preko ciljne linije, dolazeći zadnji na zabavu koja upravo zamire. Ali još ne umire.

No, bez obzira na sve to - na činjenicu da nas je baš HDZ doteglio do EU, da je ugovor potpisao predsjednik koji je glasao protiv deblokade pregovora, te premijerka koja se nalazi na čelu suštinski antieuropske stranke - ovo je dobra vijest za Hrvatsku. I to druga u samo tjedan dana, što se već dugo nije dogodilo.

Vijest bi bila još bolja da je Hrvatska već do sada postala istinski europska država koja je usvojila sve demokratske, društvene i vrijednosne tekovine EU, a ne da se ponašao kao da jedan potpis, pa čak i dva, mijenjaju sve.

Jer, koliko god je mukotrpan bio proces uvođenja Hrvatske u Europsku uniju, još će teža biti operacija uvođenja Europske unije u Hrvatsku.

Ali nećemo danas biti cjepidlake. Danas je vrijeme za slavlje. Pa ako baš mora, Jadranka Kosor može slaviti s nama. Neće još dugo.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara