HDZ zasluženo gubi. SDP nezasluženo pobjeđuje.

Foto: Danijel Soldo,Srećko Niketic/Cropix

U NEDJELJU su izbori, a izbora zapravo nema.

Pod uvjetom da se na dan izbora Zemlja ne prestane okretati, HDZ će sigurno izgubiti izbore. Po mogućnosti, uvjerljivo. Baš kako je i zaslužio.

Iako, ako ćemo iskreno, na njih nije ni zaslužio izaći, nakon što je Uskok protiv njega pokrenuo istragu zbog financiranja predizbornih kampanja prljavim novcem isisanim iz proračuna.

Ali, sad kad je već tu, bit će kažnjen. Zato što nije zemlju izvukao iz krize. Zato što je ogrezao u kriminal. Zato što je društvo prožeo korupcijom. Zato što je lagao i omalovažavao hrvatske građane. Zato što je pravosuđe u rasulu, što je policija politizirana, a društvo zatrovano.

Uglavnom, dobit će ono što je zaslužio.

Loša vlast, loša oporba

SDP će dobiti ono što nije zaslužio. Pobijedit će na izborima, možda čak i uvjerljivo. Unatoč činjenici što je bio loša oporba, kao što je HDZ bio loša vlast. Godinama je šutke, s tek nekoliko izuzetaka, promatrao Sanaderovu pljačku, a potom i Kosoričinu nesposobnost, glumio lojalnu opoziciju, iznevjerio svoje birače i dodvoravao se onim tuđim. A dobar dio toga demonstrirao je i u predizbornoj kampanji. Ziheraškoj, nedorečenoj, nemotivirajućoj.

Nije čak ni pokazao da mu je doista stalo do vlasti.

Kad bismo, primjerice, bili sigurni da se nakon promjene vlasti više neće događati ove svinjarije Mladena Bajića sa curenjima svjedočenja i s medijskim, a ne sudskim presudama, vrijedilo bi s entuzijazmom glasati za Kukuriku koaliciju.

Ovako, vrijedi jedino srušiti HDZ.

Pitanje golog opstanka

Najprije zato što je to pitanje golog opstanka, a potom i mentalnog zdravlja. Zato što svaka promjena vlasti ima terapeutsko djelovanje na društvo, hrvatsko pogotovo. I zato što treba učiniti sve da se ovakav HDZ svede na najmanju moguću mjeru.

Međutim, pitanje vrijedi li glasati za SDP i njegove partnere još uvijek je otvoreno.

Kao najjača oporbena stranka SDP nas nije uvjerio da ima plan, osim plana da po dolasku na vlast vidi koji će mu biti plan. Zoran Milanović nas nije uvjerio da je kapacitet za premijera, premda mu neće biti teško nadmašiti kapacitete Jadranke Kosor.

Milanovićeva predizborna šutnja

Način na koji je vodio stranku, kako se odnosio prema medijima i prema unutarstranačkim protivnicima, kako je nestajao onda kad je grmilo, skrivao se kad su ga tražili i šutio kad je trebao govoriti - a govorio kad je trebao šutjeti - ne ulijeva preveliko povjerenje da će u Banskim dvorima osvanuti kao drugi čovjek.

Uostalom, još se sjećamo kako se protiv korupcije borio tako što je podržavao Milana Bandića za gradonačelnika Zagreba. I njegove afere opravdavao njegovim "stilom".

Sada će mu vlast pasti u krilo, a nama ostaje nada da će znati što s njome učiniti. Još više, da to nije jedino što je oduvijek želio. Takvih smo se već nagledali u proteklih osam godina.

Podrška i oprez

Uglavnom, ako je SDP u ovom trenutku išta zaslužio, to su onda dvije stvari: podrška i kritika.

Podršku da izvuče zemlju iz krize, ali ne i da se pod svaku cijenu i što dulje zadrži na vlasti. Ili samo kako se HDZ ne bi vratio.

A zatim i kritiku kako se ne bi slučajno pretvorio u HDZ.

Hrvatska to  nije zaslužila

Jer Hrvatska to nije zaslužila. Da se na vlasti izmjenjuju stranke koje koriste iste mehanizme vladanja, dijele sličan svjetonazor, služe sami sebi, a ne onima za čije glasove se trgaju u kampanji. Ali opet, treba biti realan. U ovakvoj zemlji teško je očekivati neke bolje stranke, bolje političare, bolju vlast. Bolju, ne samo manje lošu.

Dosad smo imali puno prilika uvjeriti se da od HDZ-a nema goreg. Tek nakon nedjelje vidjet ćemo ima li boljeg. Puno boljeg.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara