Tko je Splićanin s "Hitlerovim brkovima"? Dežurni splitski ustaša, osuđen za gospodarski kriminal

Tko je Splićanin s "Hitlerovim brkovima"? Dežurni splitski ustaša, osuđen za gospodarski kriminal

Foto: FaH

PRIJETNJE, dojava o bombi i razbijeno staklo na splitskom HNK-u obilježili su prosvjed ekstremnih vjernika i desničara koje je interventna policija morala izbaciti kako bi se održala predstava Olivera Frljića "Naše nasilje i vaše nasilje".

Novinarske kamere i foto aparati zabilježili su na prosvjedu neka od poznatih lica dežurnih dušobrižnika u takvim i sličnim događanjima.

Ratni zapovjednik, dežurni ustaša i osuđenik za gospodarski kriminal

Jedan od njih bio je i ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a, pukovnik Marko Skejo.

Skejo je poznat po tome što je 2016. godine, na 25. obljetnici IX. bojne HOS-a u Splitu izjavio kako je pozdrav 'Za dom spremni' "čist kao suza i treba ga zaštititi zakonom". Upravo zbog tog je pozdrava u više navrata privođen u policijsku postaju.

Dogodilo se to i prije dva tjedna, 10. travnja, opet na obilježavanju godišnjice IX. bojne HOS-a. Splitska Policijska uprava obavijestila je, naime, kako će protiv 61-godišnjaka podnijeti optužni prijedlog zbog prekršaja članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Ratni zapovjednik postrojbe Skejo svoje govore pred spomenikom završio je kao i obično - ustaškim pozdravom "Za dom". Okupljeni HOS-ovci su mu gromoglasno odgovorili "spremni". I tako tri puta.

>> Umirovljeni pukovnik HV-a prijavljen jer je u Splitu urlao "Za dom spremni"

Većinu ukradenog novca vratio

Skejo je u travnju 2015. osuđen na godinu dana zatvora uvjetno s rokom kušnje od dvije godine zbog gospodarskog kriminala u tvrtki "Atlas za dom".

Mediji su tada javljali da je u pet godina, kao član Uprave tvrtke, zajedno sa zetom Božom Trogrlićem, iz tvrtke izvukao milijun kuna. Naknadno je većinu novca vratio pa je ostao tvrtki "dužan" samo 75 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>> Za gospodarski kriminal u firmi "Alas za dom" osuđen zapovjednik HOS-a: Skeji uvjetna, zet mora u zatvor

Skejin zet je, uz to što je ukrao 432 tisuće kuna, osuđen i za krivotvorenje službene isprave. Opozvana mu je i uvjetna presuda od šest mjeseci zatvora zbog bespravne gradnje.

Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu za Trogrlića, Skejo se nije žalio

Vrhovni sud je prošle godine potvrdio osuđujuću presudu Skejinom zetu i osudio ga na šest mjeseci zatvora i rok kušnje od tri godine. Obavezno je i vraćanje ukradenog novca.

Marko Skejo se izvukao s uvjetnom kaznom jer je novce vratio i nije se žalio na raniju presudu.

>> Zetu zapovjednika HOS-a šest mjeseci zatvora, tvrtki Alas za dom mora vratiti 388 tisuća kuna

Policija je sinoć nakon prosvjeda ispred splitskog HNK-a podnijela optužne prijedloge zbog narušavanja javnog reda i mira protiv 18 osoba.

Kaže da je "Pavelić najveći sin hrvatskog naroda"

Inače, Marko Skejo je član Hrvatske čiste stranke prava (HČSP). Nakon što su pohodili misu za Poglavnika, izjavio je za Index da je Ante Pavelić bio "najveći sin hrvatskog naroda" i da je "u datim povijesnim okolnostima činio najbolje što je mogao za hrvatsku državu".

Na pitanje što je s logorima - Jasenovcem i Gradiškom, Skejo je odgovorio: "Nisu to bili logori, nego bolnice otvorenog tipa u kojima su stradali samo dokazani neprijatelji hrvatske države i najteži bolesnici."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara