Tko je Dalija Orešković i zašto toliko smeta partiji?

Tko je Dalija Orešković i zašto toliko smeta partiji?

Foto: Index/Vedran Tolić/Pixsell/Boris Scitar

''ŽELIM zadržati svoj integritet i dostojanstvo'', izjavila je jučer sada već bivša predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Dalija Orešković objašnjavajući zašto povlači svoju kandidaturu za drugi mandat na čelu ovog tijela koje je pod njenim vodstvom postalo jedno od rijetkih u državi čiji se rad poštuje i hvali.

>> Stižu reakcije na povlačenje Dalije Orešković: "Kažnjavala je i lijeve i desne, bila je hrabra"


>> Dalija Orešković povukla kandidaturu pa Plenkoviću poslala žestoku poruku


>> Evo tko je žena koju HDZ želi umjesto Dalije Orešković


Na saborskom glasanju u petak Orešković je dobila tek 46 glasova, dok je njena protukandidatkinja Nataša Novaković, favoritkinja HDZ-a, dobila 75 glasova, jedan manje nego što je potrebno da postane predsjednica Povjerenstva. Vladajuća većina je time uspjela ne samo riješiti se političarima neomiljene odvjetnice Orešković nego i paralizirati rad Povjerenstva, s obzirom na to da upravo predsjednica saziva sjednice ovog tijela. Rad Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa u drugom mandatu ovako je unaprijed kompromitiran, čime se podriva jedna od rijetkih državnih institucija u čiji je rad javnost imala povjerenje, što je u značajnoj mjeri zasluga i sada odbačene Dalije Orešković.

Vladajuća većina premijera Andreja Plenkovića, navodno velikog europejca, svojom je demontažom Dalije Orešković pokazala da se ne ustručava rastakati institucije države, umjesto da ih osnažuje. HDZ Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa očito želi spustiti na svoj standardni nivo, umjesto da ga još više osnaži. Naime, zakon prema kojem je osnovano povjerenstvo izglasan je u procesu ulaska Hrvatska u Europsku uniju i na traženje Bruxellesa, dakle nije bio autentična želja i politički projekt domaće političke elite, koja definitivno nije željela da im netko odlučuje o tome nalaze li se u sukobu interesa ili ne. Glasovita izjava današnje ustavne sutkinje, a tadašnje saborske zastupnice SDP-a, Ingrid Antičević-Marinović ''pipl mast trast as'' zapravo se odnosila na to da se potkopa ideja Povjerenstva za sukob interesa, jer bi, eto, narod trebao vjerovati političarima na riječ. EU je tražila da se sukob interesa tretira kao kazneno djelo, ali to je domaća politička elita ipak uspjela izbjeći.
 
Zagrebačka odvjetnica koja je bila slučajno dobar izbor Milanovićeve saborske većine
 
Stoga ne čudi što su Povjerenstvu u nekim segmentima dane nedovoljne ovlasti, naročito kada je riječ o visini iznosa kazni koje mogu propisati u svojim odlukama, no Orešković je svoj posao shvatila ozbiljno te je u pet godina rada pokazala da nema milosti ni za lijeve ni za desne, nego je uspostavila visoke standarde i način djelovanja, koje su Povjerenstvo učinili vjerojatno najvažnijim državnim tijelom kada je riječ o borbi protiv korupcije. Državno odvjetništvo sa svojim velikim ovlastima i često loše napisanim optužnicama to sigurno nije.
 
No tko je zapravo Dalija Orešković i čime se istaknula kao predsjednica povjerenstva?
 
Rođena je 1977. godine, a u Zagrebu je završila osnovnu školu, XII. gimnaziju i Pravni fakultet. Vjenčana je za Frana Leticu, sina Slavena Letice, s kojim ima dvije kćeri. 2001. godine upisala je poslijediplomski znanstveni studij iz europskog prava na Pravnom fakultetu, a pravosudni ispit položila je u rujnu 2003., pa je godinu kasnije uvrštena na popis odvjetnika Hrvatske odvjetničke komore. Sudjelovala je na nizu međunarodnih konferencija, a kao odvjetnica je zastupala i zlostavljane žene, manjine, prognanike i ratne žrtve, osobe s tjelesnim nedostacima i dr. Vodila je i upravljala složenim odvjetničkim projektima. Sa suprugom Franom je 2009. otvorila zajednički odvjetnički ured, a 2013. se prijavila za rad u Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa koje je tada bilo u osnivanju. 
 
Među 199 prijavljenih kandidata bilo je svega i svačega, Posao u Povjerenstvu željeli su i liječnici, novinari, obavještajci, sveučilišni profesori, pa čak i čovjek koji je radio na zbirci edukacijskih igara za proučavanje Biblije. Orešković se pokazala kvalificiranom i kompetentnom, te ju je saborska većina Kukuriku koalicije izabrala na čelo ovog tijela, ali kasnije su njene odluke pokazale da nije smatrala da im zbog toga duguje povlašten tretman. 
 
U pet godina izrečeno 1,7 milijuna kuna sankcija
 
Povjerenstvo s Dalijom Orešković na čelu je u pet godina izreklo više od 1,7 milijuna kuna sankcija, a naplaćeno je 1,4 milijuna kuna. Pokrenuto je oko 480 postupaka, okončano njih oko 460, dalo je oko 900 obrazloženih mišljenja i očitovanja i donijelo je i više od 300 odluka o nepokretanju postupaka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Dalija Orešković se u svojem radu uspjela naročito zamjeriti predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović, koja je po sebe negativne odluke Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa napadala zbog prekoračenja ovlasti i ''političkog arbitriranja'' zbog njihove odluke u vezi s tim kako je Kolinda podijelila preostala sredstva od svoje predsjedničke kampanje. Predsjednica nije bila sretna ni što se Povjerenstvo bavilo njenim tajanstvenim putem u SAD, kao i povezanošću sa Zdravkom Mamićem. "Nema tu nikakvog sukoba interesa, mislim da bi se gospođa Orešković doista trebala početi baviti problemom sukoba interesa u državi, a ne da vodi osobni rat protiv mene", rekla je tada bijesno Grabar-Kitarović.
 
Kolinda i Karamarko protiv Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa
 
Zbog rada povjerenstva nije bio sretan ni bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji je dobio negativnu presudu u aferi Konzultantica. Povezanost njegove supruge Ane Karamarko s lobistom MOL-a Jozom Petrovićem Karamarka je koštala potpredsjedničke pozicije u vladi Tihomira Oreškovića, koju je onda sam i srušio, te tako pokopao svoju političku karijeru. Daliju Orešković je optužio za verbalni delikt i politiziranje, no ona je naglasila da Karamarko ''ni u jednome dijelu nije osporio činjenične navode Povjerenstva koje smo iznijeli u sat i pol izlaganja dokaznoga materijala''. Karamarko je pokrenuo proces pred Upravnim sudom, tražeći pobijanje odluke Povjerenstva o svojem sukobu interesa, ali je izgubio, čime je Orešković dobila dodatnu potvrdu.
 
Od povjerenstva su kažnjeni i političari s druge strane političkog spektra, poput bivše ministrice kulture Andree Zlatar Violić, dok je bivši premijer Zoran Milanović dobio opomenu.
 
Kada će se odlučivati o mogućem sukobu interesa Martine Dalić?
 
Znakovito je da je nedavno kažnjena i potpredsjednica vlade Martina Dalić, zbog neprijavljivanja prihoda svojeg supruga koji je u Upravi Ine, a još znakovitije je da je u intervjuu za N1 u kojem je objavila svoje povlačenje Orešković ponovno spomenula Dalić i njen potencijalni sukob interesa, o kojemu treba odlučivati novi sastav povjerenstva. No izostankom izbora nove predsjednice to se odlučivanje očito odgađa. Zbog svega što se dosad u javnosti otkrilo u vezi s radom vladina povjerenika Ante Ramljaka kao upravitelja Agrokora, te njegove političke pokroviteljice Martine Dalić, jasno je da Plenkovićevoj vladi koristi da se i oko Ine stvari dodatno ne zakompliciraju zbog odluke Povjerenstva.
 
Dalija Orešković je, na kraju svega, uspjela sačuvati svoj integritet i dostojanstvo, doduše formalno poražena od onih kojima te stvari nisu važne. Kada imaš vlast i kada ti interes građana nije na prvom mjestu, onda integritet i dostojanstvo nisu pretjerano važni. U normalnoj demokraciji bi se osobi koja je utemeljila ugled i važnost jedne državne institucije koju su i građani prepoznali kao važnu neupitno povjerio još jedan mandat da nastavi dobar posao. U Hrvatskoj je to razlog za smjenu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara