Tko je žena zbog koje dolazi do raskola unutar HDZ-a?

Tko je žena zbog koje dolazi do raskola unutar HDZ-a?

Foto: Nova TV

DARKO Milinović sinoć je podnio ostavku na mjesto šefa HDZ-a Ličko-senjske županije. Do toga je došlo nakon što je Plenkovićev ministar Tomislav Ćorić za novog ravnatelja nacionalnog parka Plitvička jezera postavio Tomislava Kovačevića, direktora LAG-a iz Karlobaga, umjesto Milinovićeve kandidatkinje.

Index je doznao da je Milinovićeva kandidatkinja trenutna v.d. ravnateljica Plitvičkih jezera Antonija Dujmović, što nam je i ona sama potvrdila. Ona je prije samo dva mjeseca, u studenom, imenovana v.d. ravnateljicom NP Plitvička jezera i supruga je bivšeg poslijeratnog ravnatelja parka Stjepana Dujmovića.

>>SUKOB S PLENKOVIĆEM Darko Milinović podnio ostavku

>>Milinović na izvanrednoj pressici: Ovo je pobuna ličkog HDZ-a, nema natrag

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike doznajemo kako su oni u veljači 2017., dok je na čelu tog ministarstva bio Mostov Slaven Dobrović, podnijeli kaznenu prijavu DORH-u protiv Antonije Dujmović.

Kaznena prijava protiv Dujmović

Smatraju je odgovornom za uništavanje sedrenih barijera 2012. godine. Dujmović je bila stručna voditeljica u NP Plitvička jezera tada kad su teški bageri prilikom obnove plitvičkih staza uništili sedam mladih jezera u nacionalnom parku.

Hrvatsko geološko društvo (HGD) 2012. je priopćilo je da je u kanjonu Korane u Nacionalnom parku Plitvička jezera došlo do devastacije sedrenih barijera, a ministrica zaštite okoliša i prirode, Mirela Holy, tada je potvrdila kako je u dogovoru s njezinim pomoćnikom Goranom Hefferom inspekcija zaštite prirode izašla na teren i obavila nadzor.

Nadzorom dokumentacije i razgovorom s djelatnicima NP Plitvička jezera inspekcija zaštite prirode 8. i 9. veljače 2012. utvrdila je da su određene zahvate u Nacionalnom parku obavljali djelatnici NP-a po nalogu stručne voditeljice parka Antonije Dujmović.

Naime, nakon što su dobili anonimnu dojavu o uništenju sedrenih barijera, članovi HGD-a, tadašnji predsjednik prof. dr. Bruno Tomljenović i prof. Anđelko Novosel, odmah su zatražili dozvolu Ministarstva zaštite okoliša kako bi napravili stručnu ekspertizu. No, odbijeni su. Odlučili su onda ući prečacem – kupili su ulaznice i sastavili izvješće.

Devastacija parka

Hrvatsko geološko društvo u tadašnjem je priopćenju navelo da su, kao strukovna udruga koja niz godina skrbi o geološkoj baštini na području Republike Hrvatske, nakon dojave o devastaciji sedrenih barijera i isušivanju jezera u Nacionalnom parku Plitvička jezera krajem 2011. imenovali ekspertni tim.

"Obilaskom terena ekspertni tim je na potezu od jednog kilometra u gornjem dijelu kanjona rijeke Korane (od 3. Koranskog slapa do Sastavaka), a u području stroge zaštite, pregledom zabilježio i detaljno snimio 24 prokopa na sedrenim barijerama. Na 17 mjesta oštećenja sedrenih barijera uzrokovala su trajna sniženja razine vode u manjim jezerima. Opsežnim prokopavanjem sedrenih barijera na sedam mjesta nepovratno je uništeno i trajno isušeno sedam mladih jezera na ukupnoj dužini od 800 metara. Time je do tada postojeći jezerski sustav nepovratno pretvoren u površinsku tekućicu. Na dva mjesta uočena su dodatna otkopavanja sedrenog materijala koji je korišten kao nasip na novoj stazi", rekli su u HGD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dujmović je tada izjavila da stručni tim koji je otkrio devastaciju nije imao dozvolu Uprave parka za obavljanje pregleda.

"Radovi koje obavljamo ne mogu se nazvati devastacijom, nego redovitim održavanjem. Obmanjuje se javnost, politički je motiviran i insceniran ovaj slučaj, čime je nanesena nepopravljiva šteta ugledu Plitvičkih jezera", kazala je tada medijima Antonija Dujmović.

Dujmović za Index: Mi smo normalna obitelj koja nekome smeta

Međutim, Ministarstvo zaštite okoliša lani je protiv nje zbog ovih radnji podiglo kaznenu prijavu DORH-u, a dalje ne znaju što je bilo s tim.

Inače, mediji su 2008. izvijestili kako je suprug Antonije Dujmović, bivši ravnatelj NP Plitvička jezera Stjepan Dujmović, na Općinskom sudu u Gospiću osuđen na godinu dana zatvora zajedno s vlasnikom tvrtke Stabraterm iz Zagreba, Brankom Stanišljevićem, dok su ostala dvojica optuženih, Ivica Kukuruzović i Branko Ređenović, oslobođeni optužbi.

Tada su mediji izvijestili kako je "Dujmović osuđen zbog počinjenja jednog kaznenog djela u kojem je nanesena šteta od 1,091.760 kuna jer je financijski pogodovao tvrtki Stabraterm, osuđenog Stanišljevića, s kojim 1996. sklopio štetan ugovor o gradnji centralnoga grijanja u motelu Borje i naselju Jezerce".

"Ja sam bila kandidat za ravnateljicu NP Plitvička jezera, a vodstvo HDZ-a Ličko-senjske županije me u tome podržalo. Nisam bila s Milinovićem ovih dana jer sam imala puno posla, tako da ga nisam ni čula ni vidjela", rekla je u razgovoru za Index Antonija Dujmović.

Pitali smo je za kaznenu prijavu, na što nam je rekla kako je upravo zatražila od DORH-a da je izvijesti o tome je li protiv nje podnesena kaznena prijava.

"Ja nikad nisam bila kažnjavana, da se protiv mene vodi postupak ne bih mogla predati molbu za posao. A što se tiče mog supruga, ni on nikad nije bio osuđen niti u zatvoru. Mi smo normalna obitelj, koja samo nekome smeta", kratko nam je rekla Dujmović.

Poslali smo i upit DORH-u o tome je li protiv nje podnesena kaznena prijava i čekamo odgovor.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara