Tko su američki mormoni kojima je meksički kartel pobio devetero žena i djece?

Tko su američki mormoni kojima je meksički kartel pobio devetero žena i djece?
Foto: Facebook/Dinorah Liddiard

MASAKR devetoro američkih državljana, članova mormonske zajednice, koji se dogodio u ponedjeljak u Meksiku, i dalje puni naslovnice svjetskih medija. 

Tri majke putovale su sa svojih 14-ero djece u konvoju, nadajući se da će tako biti sigurniji. Išli su na vjenčanje. Napadači su ih dočekali u zasjedi i otvorili vatru, ubivši sve tri žene i šestero djece.

Osmero djece preživjelo je napad, od čega je četvero ranjeno i prebačeno na liječenje u SAD. U međuvremenu je uhićen osumnjičeni napadač, odnosno jedan od napadača za koje se vjeruje da pripadaju jednom od suparničkih narko-kartela koji ratuju za teritorij na sjeveru Meksika.

Kolateralne žrtve njihovog ratovanja za unosni biznis krijumčarenja droge u SAD, kao i borbe s meksičkom policijom i vojskom, posljednjih su godina bile tisuće i tisuće meksičkih civila. A sada su kao žrtva njihovog terora pali i američki građani - i to žene i djeca. Neki od njih živi su izgorjeli kad se auto u kojem su bili uslijed pucnjave zapalio.

Što američki mormoni rade u Meksiku?

No, dva bitna pitanja nameću se nakon ovog sumanutog pokolja. Tko su ovi američki mormoni koji žive u Meksiku? I zašto su se našli na meti meksičkih narko-kartela?

Žrtve, koji su inače dvojni američko-meksički državljani, članovi su velike vjerske zajednice poznate kao Kolonija LeBaron. Ta se zajednica doselila u Meksiko prije nekoliko desetljeća iz SAD-a.

Riječ je o svojevrsnoj mormonskoj sekti koja se odcijepila od mormonske crkve, službeno poznate kao Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana, u prvoj polovici 20. stoljeća. Razlog je neslaganje s ukidanjem poligamije među mormonima. 

Naime, mormonska crkva, koju je osnovao propovjednik Joseph Smith dvadesetih godina 19. stoljeća u SAD-u, u početku je odobravala poligamiju. Joseph Smith sklopio je na desetke brakova, a to je izazvalo i prvi raskol u ovoj crkvi koja je i sama nastala kao kršćanska sekta, pri čemu se Smith predstavljao kao božji prorok kojem je anđeo otkrio takozvanu Knjigu mormona. No, mormonska crkva službeno je zabranila poligamiju 1890.

Kolonija LeBaron ima tri tisuće članova

U Koloniji LeBaron na sjeveru Meksika sada žive i mormoni i katolici koji su im se u međuvremenu pridružili. Zajednica sada ima oko tri tisuće članova, piše BBC. Mnogi među njima prakticiraju poligamiju.

Što se samog motiva masakra tiče, meksički mediji i ministar unutarnjih poslova navode da su američki mormoni napadnuti pogreškom jer je kartel mislio da napada konvoj suparničke bande.

Međutim, članovi ove mormonske zajednice upozoravaju da je napad mogao biti i ciljan jer su i ranije bili meta prijetnji i napada.

Naime, članovi ove zajednice poznati su po tome što su se znali suprotstavljati meksičkim kartelima i upozoravati na alarmantni nivo nasilja za koji su odgovorni.

Kartel i 2009. oteo jednog američkog mormona, kasnije ubio njegovog brata

Tako je 2009. član zajednice Erick LeBaron otet, a kartel koji ga je oteo tražio je za njega otkupninu. Njegova mormonska zajednica iz principa je odbila platiti otkupninu, tvrdeći da će to samo potaknuti buduće otmice. 

Oteti Amerikanac na kraju je pušten, ali samo nekoliko mjeseci kasnije njegov je brat Benjamin pretučen nasmrt, vjerojatno iz odmazde. Benjaminov šogor također je ubijen nakon toga. 

Kolonija LeBaron je, zbog opasnosti od narko-bandi, ranije tražila od meksičkih vlasti dozvolu da formira vlastite sigurnosne snage. 

Usto, prošle su se godine našli u razmirici s lokalnim farmerima koji su ih optužili da koriste pretjerane količine vode za navodnjavanje oraha koje uzgajaju na svojoj zemlji, zbog čega okolne farme navodno ostaju suhe.

Članovi obitelji saznali su za pokolj koji se dogodio u ponedjeljak kad je jedan od preživjelih, trinaestogodišnji Devin koji je prošao neozlijeđen, nakon šest sati hoda uspio doći do 23 kilometra udaljenog obiteljskog imanja kod mjesta La Mora.

Karteli jači i od meksičke države?

Njegovi su ujaci uzeli oružje i htjeli odmah otići na mjesto napada. No, kako je članica zajednice Dinorah Liddiard objasnila u objavi na Facebooku, uskoro su shvatili  da će i sami upasti u zasjedu i izginuti ako ne stanu i pričekaju pojačanje. Pucnjevi su se čuli cijelu noć u planinama blizu La More. U 7.30 sati ujutro konačno su došli do mjesta napada i pronašli preživjelu djecu.

"Želimo znati točno tko je iza ovoga, zašto su to napravili i odakle su i trebamo točne informacije. Ne znamo tko bi napao žene i djecu", rekao je Julian LeBaron, rođak jedne od ubijenih žena i majki.

Do kolike mjere brutalni narko-karteli teroriziraju Mekisko i dovode u pitanje samu meksičku državu, postalo je posebno očito prošlog mjeseca. Naime, meksička je policija pronašla i uhitila sina zloglasnog narkobosa Joaquina Guzmana El Chapa, koji je u srpnju osuđen na doživotni zatvor u SAD-u, kamo je i izručen.

Policija je, nakon što su je borci El Chapovog kartela Sinaloa okružili i napali, bila prisiljena pustiti El Chapovog sina Ovidia Guzmana Lopeza jer je bila brojčano i oružano nadjačana. 

Američki predsjednik Donald Trump poručio je na Twitteru kako je "došlo vrijeme da Meksiko, uz pomoć Sjedinjenih Država, objavi rat narko kartelima i izbriše ih s lica zemlje". No, pitanje je je li to tako lako učiniti kao što je Trumpu lako reći. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara