Tolušić: Hrvatska je zemlja bez GMO-a

Tolušić: Hrvatska je zemlja bez GMO-a

Foto: Hina

HRVATSKA ostaje pri svome stajalištu da je protiv produljenja dozvole za uporabu glifosata u EU-u jer postoje ozbiljne indicije da je štetan po zdravlje ljudi, izjavio je u Bruxellesu ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Dodao je da je Hrvatska i zemlja bez GMO-a.

Održivo upravljanje tlom


"Naše stajalište ostaje isto, ministarstvo poljoprivrede je protiv produljenja uporabe glifosata. Nigdje nije dokazano da ne šteti zdravlju, dapače, postoje vrlo ozbiljne indicije da oni štete zdravlju ljudi", rekao je Tolušić, koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara poljoprivrede zemalja članica EU-a.

Ministri su, između ostaloga, razgovorali o održivoj uporabi pesticida općenito te o održivom upravljanju tlom.

U četvrtak se sastaje Stalni odbor za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu, koji čine predstavnici zemalja članica EU-a, a koji bi trebao odlučivati o obnovi dozvole za uporabu glifosata. Europska komisija  predlaže skraćeno produljenje na pet godina dozvole za uporabu glifosata, herbicida za koji se sumnja da je kancerogen. Prošli tjedan, Komisija nije mogla dobiti potporu zemalja članica za produljenje na 10 godina.  Sadašnja dozvola istječe 15. prosinca.

Ne može se povezati s rakom kod ljudi

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), odnosno njezina Međunarodna agencija za istraživanja o karcinomu (IARC), objavila je u ožujku 2015. da je herbicid glifosat "vjerojatno kancerogen".

EU je u lipnju 2016. produljila dozvolu za glifosat za 18 mjeseci, u očekivanju rezultata nove znanstvene studije.

Europska kemijska agencija je u ožujku ove godine zaključila da nema dokaza kojim se mogu povezati glifosat i rak kod ljudi, a slično su zaključili i Europska agencija za sigurnost hrane i regulatorna tijela Japana i Kanade.

Glifosat je kemijski spoj, koji je glavni sastojak  nekoliko herbicida širokog spektra, a u uporabi je više od 40 godina.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara