Tolušić mjesecima zna za slike. Zašto je sve prijavio tek sinoć?

Tolušić mjesecima zna za slike. Zašto je sve prijavio tek sinoć?
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

VEĆ drugi dan zaredom glavna tema u Hrvatskoj su fotografije koje je jučer objavio Nacional na kojima se s prostitutkom na krilu i kokainom spremnim za šmrkanje nalazi, kako tvrdi SOA, lažni ministar i potpredsjednik vlade Tomislav Tolušić.

Iz pera novinara sklonih vladajućima već smo mogli pročitati najmanje desetak tekstova u kojima se, bez ikakve ograde, govori o beskrupuloznom napadu na Tolušića, kao bespoštednog borca protiv poljoprivredne korupcije, a i vlade kao takve.

Niz neobičnih detalja

Ne pamti se kada se vlada ovako uprla u reagiranje na točne vijesti, a jučer su se izredali u javnom prostoru zbog dvije, kako tvrde, lažne fotografije. Plenković je danas čak izjavio kako je ovo "najpodmukliji pokušaj destabilizacije vlade dosad".

Index je međutim upozorio na neke nelogičnosti u slučaju fotografije navodnog Tomislava Tolušića, prostitutke i kokaina u jednom apartmanu u beogradskom naselju Zemun. Jedna od njih je ona da je SOA, prema pisanju Nacionala, utvrdila da na njoj nije pravi Tomislav Tolušić jer su pregledavanjem sto njegovih fotografija utvrdili da nema sat s remenom kakav ima "Tolušić" na slici, što im je navodno potvrdio pravi Tolušić, te da preferira špic cipele, za razliku od "Tolušića" sa slike koji nosi zaobljene cipele, što se čini dosta površnom analizom.

Kao argument da na fotografijama ipak nije potpredsjednik vlade naveli su i to da Tolušić nije bio u Srbiji posljednjih godinu dana. No nije jasno na temelju čega je zaključeno da je fotografija nastala u proteklih godinu dana.

Slike se pojavile u idealnom trenutku za vladu

Čak da je sve u verziji koju su nam ponudili SOA, Tolušić i vlada točno, ostaje činjenica da je objava fotografija za koje tvrde da su lažne došla u idealno vrijeme za vladu. Još uvijek se naime nije stišala bura oko propale nabave borbenih aviona F-16, nakon što su Amerikanci višestruko upozoravali Damira Krstičevića i njegovo Ministarstvo da će se dogoditi upravo to, ali ni oko Plenkovićevog nasrtaja u saboru na Mostovog zastupnika Nikolu Grmoju.

Objava se, također vrlo prikladno, dogodila baš dan nakon što je vlada najavila borbu protiv lažnih vijesti.

No nelogičan je još jedan detalj.

Tolušić je tek jučer navečer otišao u DORH

Ministar Tolušić jučer je, ulazeći u zgradu vlade u ranim popodnevnim satima, na novinarsko pitanje kazao kako je prijavio lažne fotografije.

No RTL je objavio kako je Tolušić tek u utorak navečer otišao u USKOK kako bi službeno prijavio slučaj.

To je prilično neobično jer je Tolušić morao znati za fotografije onda kada je za te fotografije doznala i vlada. Ako je vjerovati dosad objavljenim informacijama da je SOA s analizom navodnih fotomontaža krenula u petak, jasno je da je vlada za to morala znati prije toga. No Tolušić je sve prijavio tek jučer navečer.

Glavni državni odvjetnik rekao da nije imao pojma o slikama dok ih nije vidio u Nacionalu

"Sve ćete znati kada završe istražne radnje i to je to", kratak je bio Tolušić uoči sjednice vlade. Na pitanje na koju bandu je mislio kad je u utorak rekao da krene pakirati kofere, samo je dodao: "Na onu bandu koja će brzo završiti u zatvoru."

Neobično je i to što je glavni državni odvjetnik Dražen Jelinić jučer rekao novinarima da je sporne fotografije prvi put vidio jučer u Nacionalu.

"Očekujem, ako ispravno čitam tekst objavljen u Nacionalu, da državno tijelo, a to je obavještajna agencija SOA, ima relevantne informacije i očekujem da s tim informacijama upozna policiju i DORH pa da vidimo koji su nam daljnji pravci rada i da možemo donositi svoje odluke. Na temelju novinskog članka koji govori o tome da državno tijelo - SOA posjeduje relevantne informacije, mislim kako bi bilo najnormalnije da ih mi dobijemo", kazao je jučer Jelenić.

Tolušić za slike znao još prije 6-7 mjeseci?

Priča postaje još čudnija jer je, kako je jučer u RTL Direktu izjavio glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić, Tolušić i prije 6-7 mjeseci dobio informaciju da postoje fotografije.

"Koliko je meni poznato, ministar je u nekoliko navrata što smo mi objavili prijavio sporna zbivanja, ne znam da li je prijavio fotografije. Čini mi se da njih nije prijavio jer ih nije vidio. Do njega su došle informacije da fotografije postoje prije 6-7 mjeseci. U neformalnom razgovoru mi je rekao da je na to odmahnuo rukom i rekao: 'Ako je tako, neka ih odmah objave. Ja sam čist po tom pitanju'", prepričao je urednik Nacionala.

Zašto bi netko radio 22 fotomontaže Tolušića i zašto Tolušić odmah nije sve prijavio?

Jelinić je dodao da su u Nacional stigle dvije fotografije koje su i objavili, no da ih je vidio još šest do sedam. Kazao je i kako navodno postoje 22 kompromitirajuće fotografije koje prikazuju navodnog Tolušića.

Postavlja se pitanje zašto bi se netko potrudio napraviti sedam ili čak 22 fotografije Tolušića kad se isti efekt postiže i s dvije fotografije, no još je veće, još uvijek neodgovoreno, pitanje zašto Tolušić sve to odmah nije prijavio.

Video: Beljak o aferi Špic-papak

Video: Grmoja o aferi Špic-papak

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara