Tomac s izaslanstvom EP, izrazio čuđenje ocjenama Carle del Ponte

POTPREDSJEDNIK Sabora i predsjednik njegova Odbora za vanjsku politiku Zdravko Tomac je tijekom sastanka s izaslanstvom Europskog parlamenta izrazio začuđenost ocjenama Carle del Ponte i njezinim nezadovoljstvom opsegom hrvatske suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom (ICTY), priopćila je saborska služba za odnose s javnosšću.

Tomac je naglasio je je Hrvatska u den Haag uputila oko 10.000 dokumenata. Ukazao je i na činjenicu da Tužiteljstvo ICTY-ja pogrešno kvalificira Domovinski rat iznošenjem tvrdnje da je hrvatska strana u njemu počinila etničko čišćenje, navodi se u priopćenju.

Suradnja Hrvatske s den Haagom bila je glavna tema drugog dana razgovora izaslanstva Europskog parlamenta (EP), predvođenog Doric Pack, i saborskog Podobora za suradnju s EP.

Tomac je kazao da je Hrvatska spremna suditi za počinjene zločine, ali ne može prihvatiti izjednačavanje krivnje agresora i sudionika obrambenog rata. Rekao je da je teško prihvatiti navod optužnice o pretjeranom korištenju topništva u Domovinskom ratu dok se istodobno prikazuju snimke bombardiranja Bagdada.

Doris Pack smatra da problemi potječu iz pogrešnog stava da Hrvatska nije smjela voditi rat, te da haaško tužiteljstvo mora shvatiti razliku između agresorskog i obrambenog rata, navodi se u saborskom priopćenju.

Barunica Sarah Ludford iz Velike Britanije, članica europskog izaslanstva, naglasila je da ratna događanja valja razjasniti u Haaškom sudu, napomenuvši da Tužiteljstvo nije Sud.

Raspravljalo se i o suđenju generalu Tihomiru Blaškiću pa je izneseno da je njegova presuda "tamna mrlja za demokraciju Europe", navodi se u saborskom priopćenju.

Neprihvatljivo je da optuženi moraju dokazivati svoju nevinost i politička se pitanja ne smiju unositi u sudski proces, naglasio je njemački član delegacije Hans Peter Mayer.

Dogovoreno je da će izaslanstvo za jugoistočnu Europu Europskog parlamenta uputiti skupinu svojih članova u den Haag kako bi tužiteljici Carli Del Ponte iznijeli svoje primjedbe na rad haaškog tužiteljstva.

(Hina) pp/dj rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara