Bandić okrenuo leđa Tomcu

MILAN BANDIĆ popustio je pred zahtjevima vodstva stranke i pristao na nastavak koalicije SDP-a i HNS-a u Zagrebu. Bivši zagrebački gradonačelnik bio je prisiljen sati u predsjednika stranke Ivicu Račanu i okrenuti leđa dugogodišnjem suradniku Zdravku Tomcu.

Zagrebačka organizacija SDP-a, koja je godinama predvodila tzv. desnu stranačku struju, nalazi se pred raskolom.

U ponedjeljak je održana višesatna sjednica Predsjedništva SDP-a, na kojoj Bandić, kako piše "Jutarnji list", nije progovorio niti riječ. Tema sjednice bila je suradnja s HNS-om u Zagrebu.

Tomac je jedini od svih SDP-ovaca izrekao prigovor na ponašanje Vesne Pusić. Požalio se da se Pusić ponaša bahato i arogantno, ustvrdivši da je u Zagrebu izbore dobio SDP, a gradom vlada HNS.

Jedan od sudionika sastanka za "Jutarnji" je potvrdio da je Račan od Bandića zatražio da se izričito opredijeli između stranačkog vodstva i Tomčeva mišljenja.

Da je Bandić stao na Račanovu stranu bilo je jasno po završetku sastanka, kada je bivši gradonačelnik zapamćen po vožnji u pijanom stanju napustio sjednicu u društvu Račana.

Dio članova zagrebačkog SDP-a ostao je razočaran Bandićevim postupkom, a neki tvrde da je ostao bez svoje desne frakcije u SDP-u. Spekulira se da će u skoroj budućnosti zagrebački SDP Račan povjeriti ministrici Željki Antunović, a što bi moglo rezultirati odlaskom dijela članstva iz stranke.

Tomac, koji je jednom nogom već iskoračio iz SDP-a, o napuštanju stranke razgovarao je s jednim dijelom članova među kojima je bio Bandić. Tomac razmišlja o pristupanju Forumu hrvatske sloge.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara