Prosvjed pred saborom trajat će do jutra. Tomašević: Bijesni smo jer nema zakona

Prosvjed pred saborom trajat će do jutra. Tomašević: Bijesni smo jer nema zakona
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

OD 13 sati na Markovu trgu traje prosvjed članova platformi Možemo, Zagreb je naš i stranki Nova ljevica, ORaH i Radnička fronta.

Na Markov trg je stigla i policija, budući da skup nije prijavljen. No prosvjednici, kako kažu, ne odustaju.

> Prosvjed zbog raspuštanja sabora: "Žele li Zagrepčane potjerati iz centra?"

Plan im je pred saborom ostati do sutra i dočekati zastupnike koje žele potaknuti na glasanje o Zakonu o obnovi Zagreba nakon potresa prije raspuštanja sabora.

Osim načelne podrške, nitko od parlamentarnih stranaka nije se pojavio na Markovom trgu. Međutim, prosvjednici imaju podršku građana koji im donose fotografije svojih razrušenih domova.

Njih će prosvjednici sutra prezentirati saborskim zastupnicima i time ih pokušati nagovoriti da ne glasaju za raspuštanje sabora dok ne donesu zakon o obnovi Zagreba.

"Mi smo apsolutno frustrirani i bijesni s time da će se sabor raspustiti, a da zakona neće biti"

Inicijator prosvjeda Tomislav Tomašević je za RTL pojasnio što očekuje od sutrašnjeg dana.

"Mi smo apsolutno frustrirani i bijesni s time da će se sabor raspustiti, a da zakona neće biti, a obećavali su to. Danas ministrica kulture kaže: 'Ne treba politizirati potres.' Pa tko ga je politizirao? Znači, ide se u raspuštanje sabora, iako zakon još uvijek nije usvojen.

Okupili smo se ovdje, ne mičemo se odavde, tražimo da se ni oni ne maknu dok nakon kvalitetne javne rasprave ne izglasaju zakon. Nakon toga nek rade što hoće. Ako se to ne dogodi sutra, onda pozivamo građane da izađu na izbore više nego ikad i kazne HDZ i Bandića", izjavio je Tomašević.

Na pitanje ima li prosvjed za njega funkciju predizborne kampanje, s obzirom na to da kao platforma izlazi na parlamentarne izbore, odgovara da ima važnijih stvari.

"Mi izlazimo svakako kao platforma, međutim najbitnije je da svi izađu na izbore u Zagrebu, ali i drugdje u Hrvatskoj, i da kazne HDZ. Ovo što se dogodilo s potresom u Zagrebu može se dogoditi u bilo kojem drugom gradu.

Ovo nije samo pitanje Zagreba. Ovakav nedostatak solidarnosti treba kazniti tko da to više nijednom premijeru nikad ne padne na pamet. Neka ljudi izađu, glasaju za svoje preference, ali svakako neka izađu", poručio je Tomašević za RTL i dodao da bi radije da se kvalitetan zakon izglasa prije nego što on postane saborski zastupnik jer "građani više ne mogu čekati".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara