Tomašić : Na djelu je eutanazija pokreta za zaštitu potrošača

Tomašić : Na djelu je eutanazija pokreta za zaštitu potrošača

Foto: 123rf

REGIONALNA organizacija za zaštitu potrošača (ROZP) upozorila je u utorak da samo malo broj županija, gradova i općina poštuje zakonsku obvezu financiranja projekata za zaštitu potrošača, istaknuvši da je na djelu "eutanazija pokreta za zaštitu potrošača", proglašavanjem projekata udruga za zaštitu potrošača društveno nepotrebnima.

Predsjednik ROZP-a Željko Tomašić u priopćenju upozorava da projekata za zaštitu potrošača na lokalnoj razini ili nema ili su svrstani pod "ostalo", a ima, kažu, i primjera da se takvi projekti proglašavaju "društveno nepotrebnima", kao što je to nedavno učinio Grad Lepoglava i odbio sufinancirati projekt "Informiranje i savjetovanje potrošača" udruge Varaždinski potrošač.

Za obrazloženje lepoglavskog gradonačelnika kako udruga svoj projekt ne provodi na prostoru grada, Tomašić kaže kako je uvredljivo, posebno jer na takve odluke udruga nema pravo žalbe. Sve to, smatra, vodi ka omalovažavanju udruga, ali i potrošača, što je suprotno obvezama preuzetima od EU.

Bahatost gradova i općina

Napominje kako je Ministarstvo gospodarstva novim Zakonom o zaštiti potrošača prestalo sufinancirati projekte udruga za zaštitu potrošača, osim što financira četiri regionalna savjetovališta, pa je lokalna samouprava glavni izvor sredstava za rad udruga.

"Lepoglava je samo najnoviji primjer i ne smije se prihvatiti takva samovolja i bahatost gradova i općina, jer je njihova zakonska obveza financirati zaštitu potrošača. Pritom se potpuno ignorira da smo potrošači svi mi i da su svi potrošači i potencijalno biračko tijelo. Pa iako mi nismo stranačke i političke udruge, sve je izglednije da ćemo morati pozvati potrošače da se uključimo u naredne kampanje, da bi dio stranaka dobili na svoju stranu i spriječili samovolju i bahatost lokalnih moćnika", izjavio je Tomašić za Hinu.

Podsjeća da su gradovi i općine do 15. travnja  prošle godine trebali po Zakonu o zaštiti potrošača organizirati savjetovanje potrošača na svom području, bilo osnivanjem svojih zasebnih upravnih odjela, ili preko aktivnih udruga. ROZP je tako sklopio ugovore i provodi aktivnosti za potrošače Malog Lošinja, Cresa, Vrbovskog, Novske, Ozlja i Slunja, pa građani tih sredina imaju pravo na besplatno savjete i edukacije te savjetovanja. Ostali se potrošači upućuju na druge udruge ili na jedno od četiri državna savjetovališta u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, koja imaju četiri do pet zaposlenika i na plaći su Ministarstva gospodarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara