Tomčić: HSS neće podržati vladin prijedlog za smanjenje PDV-a

PREDSJEDNIK HSS-a Zlatko Tomčić izjavio je danas da ta stranka u Saboru neće podržati prijedlog nove Vlade za smanjenjem PDV-a s 22 na 20 posto.

"HSS neće prihvatiti takav prijedlog promjena PDV-a, jer smatramo da je u ovo vrijeme štetan za Hrvatsku", kazao je Tomčić novinarima u stanci sjednice predsjedništva HSS-a.

Vladin prijedlog za smanjenje PDV-a, smatra Tomčić, državni proračun ostavlja bez više od tri milijarde kuna sigurnih prihoda, a pritom, kako je rekao, ne daje poželjne razvojne i socijalne efekte.

Tomčić je ustvrdio i da od takvog smanjenja PDV-a korist neće imati potrošači već samo trgovačka mreža.

Dodao je i da u vladinom prijedlogu nisu navedeni alternativni izvori prihoda kojima bi se nadoknadili gubici u državnom proračunu.

Podsjetio je na HSS-ovu poreznu politiku, iznesenu i u predizbornoj kampanji, koja podrazumijeva zadržavanje stopa PDV-a od 22 posto, uvođenje "beneficirane" stope od 11 posto za prehrambenu industriju i dijelove turizma, te širenje broja artikala na koje bi se primjenjivala nulta stopa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deficite poreznih prihoda nastale takvim sustavom HSS je planirao namiriti povećanjem trošarina na neke proizvode, čime bi prihod od PDV-a bio na razini ranijih godina, obrazložio je Tomčić.

Upitan je li na današnjoj sjednici Predsjedništva stranke bilo riječi o lošem izbornom rezultatu Tomčić je rekao da je HSS tu temu za sada apsolvirao.

O tome ćemo ponovno razgovarati koncem siječnja, kada će regionalne organizacije predložiti konkretne programe za sanaciju stanja u pojedinim organizacijama, kazao je Tomčić.

Dodao je da je predsjedništvo HSS-a danas razgovaralo jedino o regionalnim izborima u Osječko-baranjskoj županiji koji će se održati 18. siječnja.

Odgovarajući na pitanje što će biti s HSS-ovcima koji su bili na dužnostima u prošloj vladi, a nakon izbora su dali mandate na raspolaganje, Tomčić je rekao da još nema informacija hoće li netko od njih ostati na svojim dosadašnjim mjestima.

HSS oko toga neće praviti nikakvih problema, ustvrdio je Tomčić, dodajući da se "specifične situacije" javljaju jedino oko direktora u javnim poduzećima, koji za sada još nemaju kome podnijeti ostavke.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara