Tomčić: Moje strpljenje s SDP-om je došlo kraju

GOTOVO je. Čvrsta koalicija između HSS-a i SDP-a pukla je i po zadnjem šavu, a predsjednik jedne od nezadovoljnih strana, HSS-ov prvi čovjek Zlatko Tomčić, rekao je kako su šanse za daljnim nastavkom suradnje minimalne.

U razgovoru za Slobodnu Dalamciju Tomčić je neizravno najavio prekid stranačke suradnje sa "crvenima", a za one manje upućene, razlog sloma koalicije je nemogućnost postizanja dogovora oko formiranja županijskih vlasti Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije.

Da priču o političkim kalkulacijama ne duljimo, HSS je, prema Tomčiću, u svim županijama osim u Vukovarsko-srijemskoj zabilježio pad potpore birača, a osim toga, dva HSS-ova čovjeka su nakon silnog unutarstranačkog prepucavanja napustila stranku.

Prvi je bivši predsjednik osječko-baranjskog HSS-a Zvonko Ibriks stranci okrenuo leđa te potporu izrazio nezavisnom kandidatu Branimiru Glavašu. Drugi je regionalni povjerenik HSS-a za Slavoniju Željko Pecek koji je zbog raspleta situacije u Osječkoj županiji dao ostavku s povjereničkog mjesta.

Predsjednik Tomčić, objašnjavajući zavrzlamu koja je nastala, kaže kako mu nije lako prihvatiti činjenicu da su bivši članovi Ibriks i Pecek napustili HSS i otišli, mimo državne i lokalne politike HSS-a, sa suprotnom opcijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je to posljedica političke neizgrađenosti, sklonosti političkim trgovinama, sklonosti možda i nekim drugim elementima o kojima ne želim eksplicitno govoriti jer nemam dokaza. To sve upućuje da se unutra stranaka mora poraditi na profiliranju ljudi, da se mora na državnoj razni proraditi na stvaranju ambijenta i zakona koji će to sve skupa onemogućiti." - kaže Tomčić.

Što se tiče suradnje sa SDP-om, Tomčić kaže da bi trebalo pitati SDP-ove članove zašto nisu bili zadovoljni HSS-ovom spremnošću na koaliranje s HSP-om, međutim, nakon optužbi koje su došle iz redova SDP-a Tomčićevo je strpljenje iscurilo.

"Ne kanim se svađati, ali moje strpljenje je došlo kraju. Nemam više razloga šutjeti i moram naglasiti da je bilo neprincipijelnosti i kod našeg koalicijskog partnera. Počele su daleko prije samih izbora. Nikada tako nismo protestirali što nam je u Istri rečeno "niste za nas poželjni partneri". To je rekao SDP." - kaže prvi HSS-ovac.

Tomčić tvrdi kako HSS nije javno protestirao nakon što im je u i Požegi rečeno da nisu poželjni partneri. Također, zbog situacije u Međimurju gdje je SDP prihvatio HNS-ov ultimatum te odbacio HSS, seljaci su šutjeli. Nakon toga međimurski HNS odbacuje i SDP te koalira s HDZ-om, a Tomčić zaključuje: "To je ilustracija principijelnosti."

"Odbačeni smo na tri mjesta kao krpa! Grijeh toga ne može snositi Tomčić, to može samo SDP i njegovo vodstvo. Imali smo čvrst koalicijski ugovor u kojem stoji da prije izbora i poslije sve odluke o trećim partnerima donosimo zajednički. SDP, na žalost, mimo znanja HSS-a donosi odluku o tzv. izuzecima u tehničkoj suradnji, pa se po toj odluci formira koalicija s HSP-om u Velikoj Gorici." - objašnjava Tomčić za Slobodnu Dalmaciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara