Tonči Tadić poručuje da ne strahujemo od EU zbog proglašenja ZERP-a

ODGODA proglašenja ZERP-a nije nešto što Hrvatskoj treba i ona mora uvesti Obalnu stražu, što god u Europskoj uniji mislili o tome, poručuje nezavisni Tonči Tadić na svom službenom blogu.

Političar koji može bez stranke ali ne može bez Sabora, u svom postu objašnjava zašto se ne bi trebali tresti od straha prijetnje nekih članova Europskog parlamenta i Europske komisije iz Slovenije i Italije o kočenju naših pregovora s EU radi aktiviranja ZERP-a od 1. siječnja 2008., što se smatra posebno zabrinjavajućim s obzirom na činjenicu da istog datuma Slovenija preuzima predsjedanje EU.

Pozivaju se na Sanaderovo obećanje Slovencima

"Ti zastupnici i povjerenici se pozivaju na preporuku Europske komisije od 18. lipnja 2004. i na Trilateralni dogovor od 4. lipnja 2004. kojim se navodno Hrvatska obvezala da neće aktivirati ZERP bez pristanka Slovenije i Italije",  piše Tadić. Naime radi se o zapisniku sa sastanka državnih tajnika triju zemalja koji nosi potpis Hidajeta Biščevića, državnog tajnika MVPEI-ja. Zapisnik, tvrdi Tadić, nema snagu međudržavnog ugovora, nego predstavlja političko obećanje vlade Ive Sanadera da dok su oni na vlasti neće biti ZERP-a.

"Još veću zabrinutost izaziva njihovo protivljenje našem Zakonu o Obalnoj straži, kojeg također nazivaju ´jednostranim potezom´!", kaže Tadić i objašnjava kako nam je, bez obzira na te primjedbe, Obalna straža itekako potrebna.

"Naglašavam da ekološki dio gospodarskog pojasa, odnosno ZERP-a, nije dio Acquisa, tj. europske pravne stečevine, pa stoga nije dio pregovora sa EU, niti Hrvatska treba tražiti dopuštenje iz EU za njegovo aktiviranje... Država koja proglasi gospodarski pojas ili njegovu ekološku komponentu preuzima na sebe odgovornost za ekološku skrb o tom dijelu mora, pa je stoga nužno osnivanje naše Obalne straže", piše Tadić na blogu.

A.B.
Foto: I.L.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara