Tragedija na Ohridskom jezeru: Iz potonulog broda izvučena 22 tijela

Tekst: I.M.
Foto: Vest (Skopje)/Cropix; Neven Jerković/Index; AFP

U POTONUĆU putničkog broda "Ilinden" u Ohridskom jezeru poginule su 22 osobe, a spašeno ih je 52, prenosi makedonska televizijska postaja A1.

Službeno, uzrok potonuća broda zasad još uvijek nije poznat, ali se nagađa kako je za sve kriva činjenica da je brod bio pretrpan.

Brod na kojem su se nalazili većinom bugarski turisti, potonuo je oko 11 sati prema lokalnom vremenu, svega 200 do 300 metara od obale, u blizini autokampa "Elešec". Nesreća se dogodila nedugo nakon što je brod krenuo Ohrida prema manastiru Sv. Nauma, koji je od grada udaljen 32 kilometra i nalazi se na stijeni iznad jezera, u blizini albanske granice.

Preživjeli se nalaze u šoku, ali većinom nemaju nikakvih težih ozljeda. Privremeno su smješteni u hotel "Metropol" Ohridu. Jedna je osoba nakon spašavanja reanimirana i hospitalizirana. U pomoć stradalima su odmah čamcima pohitali gosti autokampa koji su uspjeli spasiti velik broj putnika.

Brod se "podijelio na dva dijela i potonuo za nekoliko sekundi"

Očevici nesreće su ispričali kako je brod "Ilinden" iznenada iščeznuo s površine Ohridskog jezera. Kažu kako se brod "podijelio na dva dijela i potonuo za nekoliko sekundi". Kapetan broda je rekao kako mu se brod odjednom nagnuo udesno i potonuo. Prema prvim informacijama, došlo je do puknuća sajle koja održava balans broda.

Makedonska televizija A1 javlja kako je brodu jednogodišnji certifikat za plovidbu izdan 29. svibnja 2009. godine i kako je bio registriran za prijevoz maksimalno 43 putnika, dok su se u trenutku nesreće na njemu nalazile 74 osobe.

Prema neslužbenim informacijama iz ohridske Lučke kapetanije, brod "Ilinden" datira iz 1920. ili 1930. godine i bio je dio vojne mornarice za vrijeme postojanja Kraljevine SHS (Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca).

Ministar prometa podnio ostavku

Makedonski ministar prometa Mile Janakievski je nakon nesreće podnio ostavku zbog "moralne odgovornosti".

Sućut predsjednice Vlade RH makedonskom premijeru

"Poštovani predsjedniče Vlade Republike Makedonije, gospodine Gruevski, sa žaljenjem smo primili vijest o brodolomu na Ohridskom jezeru, u kojem su nažalost izgubljeni ljudski životi. Molimo Vas prenesite izraze duboke sućuti i iskrenog suosjećanja Vlade Republike Hrvatske, svima onima koji su najteže pogođeni ovim tužnim događajem", stoji u brzojavu sućuti predsjednice hrvatske Vlade Jadranke Kosor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara