Treća žena ušla u hram u Indiji u koji je ženama ulazak bio zabranjen stoljećima

Treća žena ušla u hram u Indiji u koji je ženama ulazak bio zabranjen stoljećima
Foto: EPA

TREĆA žena ušla je u hram na jugu Indije u koji je ženama do ovog rujna stoljećima bio zabranjen ulaz. Nakon dva dana nereda, ovo je dodatno razbjesnilo hinduiste koji se sukobljavaju s policijom. 

Hram Sabarimala u Kerali je u centru pozornost još od rujna kada je indijski Vrhovni sud ukinuo zabranu ulaska ženama u dobi od 10 do 50 godina u taj hram.

U hram ušla i treća žena

Ove srijede su prije svitanja dvije žene u četrdesetima u pratnji policije prve ušle u hram nakon presude. Ostale su pod policijskom zaštitom. Sinoć je u hram ušla treća žena, podrijetlom sa Šri Lanke, izvijestila je policija.

"Ima 47 godina i ušla je u hram sinoć. Svjesni smo situacije i sve pratimo", rekao je za AFP policijski službenik Balram Kumar Upadhyay, prenosi Guardian. 

Tisuće prosvjednika, među kojima su i žene, okupile su se ovog tjedna kako bi spriječile žene da ulaze u hram unatoč presudi koja je donesena. Neki su bacali kamenje na policiju i napadali novinarke. 

Konzervativci vjeruju da će žene oskvrnuti hram

Odluka da žene smiju ući u hram naišla je na bijes konzervativnih skupina, među kojima su i mnogi u premijerovoj stranci Bharatiya Janata.

Oni vjeruju da žene koje su u dobi u kojoj mogu imati menstruaciju ne bi smjele ulaziti u hram jer je božanstvo kojemu je hram posvećen, Ayyappa, u celibatu. Vjeruju da bi ga žene koje su u dobi za menstruaciju mogle oskvrnuti.

U nekim hinduističkim zajednicama žene se u reproduktivnoj dobi smatraju nečistima, što je dovelo do raznih ograničenja, a u nekim slučajevima i do potpune zabrane ulaska žena u reproduktivnoj dobi na određena mjesta.

Vlada brani svoju odluku o zaštiti žena koje žele ući u hram, navodeći da je to pitanje građanskih prava.

Sukobi u Indiji oko ulaska žena u hram

U srijedu je došlo do sukoba koji su se nastavili u četvrtak, a izbili su između štovatelja hrama ii aktivista ljevičarskog saveza Kerale. Policija je na koncu bacala suzavac i koristila vodene topove.

U neredima je jedna osoba poginula, a najmanje 15 je ozlijeđeno, od kojih je četvero izbodeno.

Policija je izvijestila da je uhićeno 1369 ljudi te da je situacija danas mirna, ali da se osjete napetosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara