Trgovački sud poništio odluku sudišta HGK u slučaju Spaladium Arene

Trgovački sud poništio odluku sudišta HGK u slučaju Spaladium Arene
Foto:Pixsell/Ivo Cagalj

ODVJETNIK Grada Splita Kruno Peronja potvrdio je da je danas Trgovački sud u Zagrebu u vezi sa Spaladium Arenom nepravomoćno donio odluku kojom se poništava raniji pravorijek Arbitražnog suda Hrvatske gospodarske komore iz 2016. po kojem Grad treba bankama namiriti iznos od 53 milijun eura s kamatama.

"Trgovački sud u Zagrebu danas je nepravomoćno prihvatio tužbeni zahtjev Grada Splita te se poništava arbitražni pravorijek Hrvatske gospodarske komore iz 2016. godine po kojem Grad Split treba bankama namiriti iznos od 53 milijuna eura  i kamate na taj iznos", rekao je Peronja za Hinu.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je izjavio kako vjeruje da će se nakon takve sudske presude pronaći rješenje za spor u vezi sa Spaladium Arenom koji je, kako se izrazio, na teret svima. "Vjerujem da će se nakon ove presude stvoriti mogućnosti za daljnji nastavak razgovora o razrješavanju tog spora", rekao je. Podsjetio je da je na sjednici vlade 4. svibnja  2018. u Splitu jedna od tema bila i Spaladium Arena, odnosno Centar pokraj Spaladium Arene u koji bi se preselila Gradska uprava.

Grad nije potpisao ugovor s bankama, nego s tvrtkom Sportski grad TPN

"Imali smo i sastanke s drugom stranom u kojim smo ponudili mogućnost nagodbe. Ministarstvo financija također smo pozvali da nam pomogne u sagledavanju cijelog spora", rekao je Krstulović Opara.

Spaladium Arena je izgrađena za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva 2009., a cjelovit projekt predviđao je izgradnju i  poslovnog tornja i garaže, ali to nikad nije realizirano. Izvođači radova -  tvrtke Konstruktor,  Dalekovod i IGH s kojim je grad Split potpisao ugovor o javno privatnom partnerstvu u međuvremenu su završile u stečaju i ostale dužne UniCredit Zagrebačkoj banci i Erste banci. Te su banke zatražile arbitražu u HKG. Sudište pri Komori prenijelo je dugovanja tvrtke Sportski grad TPN prema UniCredit Zagrebačkoj i ERSTE banci od 53 milijuna eura na Grad Split. Pokrenuvši tužbu pred Trgovačkim sudom splitska Gradska uprava zatražila je da sud poništi arbitražnu odluku kao pravno neutemeljenu i neodrživu jer spomenuti ugovor o JPP-u Grad nije potpisao s bankama nego s tvrtkom Sportski grad TPN.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara