Triput više požara nego lani, zbog neispravnog dimnjaka umrla žena

Triput više požara nego lani, zbog neispravnog dimnjaka umrla žena

Foto: Index

OD POČETKA sezone grijanja, odnosno 1. listopada prošle godine na području sisačko-moslavačke Policijske uprave dogodilo se čak 40 požara na objektima zbog neispravnih dimnjaka, a zabilježen je i prvi smrtni slučaj.

 Policija je u utorak priopćila kako je obdukcija mrtvog tijela 57-godišnje žene, koja je 23. siječnja pronađena u svojoj kući u mjestu Blatuša na području općine Gvozd, pokazala da je umrla zbog trovanja ugljičnim monoksidom, do čega je doveo neispravni dimnjak.

U policiji upozoravaju da su takvi požari najčešće izazvani samozapaljenjem čađe u dimnjaku, ili zbog djelovanja toplinske energije dimnjaka ili peći na okolne gorive ili zapaljive materijale.

Samo u siječnju je zabilježeno 20 požara na stambenim objektima, od čega 12 zbog zapaljenja čađe u dimnjaku. Prošle je godine u isto vrijeme bilo trostruko manje požara.

Sisačko-moslovačka Policijska uprava stoga apelira na nužne mjere opreza, redovite preglede i čišćenje dimnjaka te ventilacijskih odvoda. Policija također upozorava na obaveznu provjeru plinskih trošila, uklanjanje zapaljivih materijala od izvora topline i druge mjere opreza.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara