Troje zastupnika traži da se glasa sa 16 godina

Troje zastupnika traži da se glasa sa 16 godina
Ilustracija: 123rf

KLUB zastupnika Nezavisne liste mladih najavio je inicijativu za spuštanje dobne granice za glasanje na lokalnim izborima na 16 godina uz obrazloženje da za to nije potrebna promjena Ustava, a takvo rješenje imaju i neke druge zemlje EU-a.

Tomislav Panenić istaknuo je na konferenciji za novinare da Ustav ne određuje dobnu granicu za lokalne izbore, nego zakon pa su odlučili inicirati izmjene Zakona o lokalnim izborima kojima bi se mladima u dobi od 16 godina omogućilo sudjelovanje u političkom odlučivanju u lokalnim politikama. "Očekujemo da ćemo za svoju inicijativu dobiti potporu drugih zastupnika", dodao je Panenić. 

 

Zastupnik Ante Pranić podsjetio je kako su dobnu granicu na 16 godina spustile neke zemlje EU-a pa ne vidi razloga da to ne učini i Hrvatska. Najavio je da će Nezavisna lista mladih nastojati to učiniti još u ovom sazivu kako bi se novo rješenje moglo primijeniti na lokalnim izborima 2021. godine.

Marin Škibola istaknuo je da mlade treba više uključiti u politiku otvarajući im prostor za izravno djelovanje, a njihov prijedlog na tragu je zaključka parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

U Austriji, Malti i Grčkoj mlađi od 18 godina sudjeluju u svim izborima, a na lokalnim razinama to pravo mladi imaju u Njemačkoj, Škotskoj i Estoniji, napomenuo je ocijenivši da je izborni sustav u Hrvatskoj toliko loš da treba razmišljati o njegovoj korjenitoj reformi.

Škibola kaže kako je ovaj zakonski prijedlog dio niza prijedloga koje priprema Klub zastupnika Nezavisne liste mladih te da će se odnositi na jačanje uloge i prava mladih u društvenom i gospodarskom životu Hrvatske.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara