Trojica Davidovih prijatelja koji su se iživljavali nad Kristinom neće u zatvor

Trojica Davidovih prijatelja koji su se iživljavali nad Kristinom neće u zatvor
Foto: Pixsell

TROJICA prijatelja Davida Komšića koji su s njim 27. studenoga 2016. na Bukovačkoj cesti presreli Kristinu Krupljan svojim vozilom te joj razbili automobil, iživljavali se nad njom, udarali je i čupali za kosu, neće u zatvor jer ih je sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Ana Kovačević osudila na uvjetne kazne zatvora.

Iako ih je proglasila krivima za kaznena djela protiv slobode i protiv imovine, Komšiću je izrekla jedinstvenu kaznu od godine i 6 mjeseci, Redžepi Arjan osuđen je na jedinstvenu kaznu od jedne godine zatvora uvjetno na pet godina, a Armandu Redžepiju i Filipu Filipoviću dosuđena je jedinstvena uvjetna kazna od 11 mjeseci zatvora s rokom kušnje od četiri godine.

Sutkinja je u obrazloženju presude navela da je morala uzeti u obzir olakotne okolnosti rekavši da su trojica Davidovih prijatelja na taj način željela Davidu dokazati prijateljstvo i da nikad prije nisu osuđivani ni prijavljivani za neko kazneno djelo.

"Moram naglasiti da su Redžepiji i Filipović tek ušli u dob starijeg punoljetništva. Tek su friško navršili 21 godinu kad se događaj zbio i dotad nisu počinili neko kazneno djelo niti su bili prijavljivani. Činjenica je da su bili dobri prijatelji s Davidom i vjerojatno su bili pod njegovim utjecajem. U želji za dokazivanjem prijateljstva Davidu su ga slijedili u njegovim odlukama", obrazložila je sutkinja.

Evo koje su sve olakotne okolnosti

Smatra kako će im i uvjetna osuda biti dovoljna da dobiju lekciju o tome da je takvo ponašanje nedopušteno i navela je kako je uvjerena da više neće počiniti kazneno djelo.

"Na neki način se u toj životnoj dobi može razumjeti da žele dokazati svoje prijateljstvo, pa makar na ovaj grub način, no to izaziva zgražanje svih nas. Međutim ove olakotne okolnosti u odnosu na njih 3 se ne mogu zanemariti. Ovakvim uvjetnim osudama na njih 3 se može postići svrha kažnjavanja i oni će znati cijeniti priliku koja im je dana uvjetnom osudom i da će shvatiti pogibeljnost ovakvog postupanja i da više neće činiti kaznena djela", rekla je sutkinja Ana Kovačević.

Olakotne okolnosti navela je i u slučaju Davida Komšića rekavši da David u trenutku kad je tukao Kristinu, nije bio osuđivan. No, podsjetimo, on je već u to vrijeme iza sebe imao prometnu nesreću koju je skrivio jer je u travnju 2016. pregazio pješaka i usmrtio ga, za što je kasnije osuđen na 14 mjeseci zatvora i upravo tu kaznu trenutno izvršava u Lepoglavi. Istovremeno čeka i drugostupanjsku presudu za ubojstvo Kristine Krupljan, koju je u veljači 2017. 88 puta izbo nožem, za što je osuđen na 30 godina zatvora.

"Što se tiče Davida Komšića, sud je morao imati u vidu da David u vrijeme izvršenja kaznenog djela dotad nije bio osuđivan i sud to nije mogao zanemariti, kao ni činjenicu načina na koji je ovo djelo počinjeno i da je već prije ovog David bio nasilan prema Kristini. Već prilikom ovog događaja pokazao je agresivnost i bezobraznost te ponašanje koje pokazuje da ne može zadržati svoje porive i bijes. Sud je smatrao da se bezuvjetna kazna zatvora njemu morala izreći u odnosu na ostalu trojicu. Ovakva sankcija nije nešto što će utjecati na Davida, već je poruka drugima da ovakva ponašanja ne mogu biti tolerirana i da sud to ne kažnjava ili kažnjava preblago. Zato mu je izrečena bezuvjetna kazna", zaključila je sutkinja.

Znatno manje kazne od traženih

No i njemu je dosudila znatno manju kaznu zatvora od one koju je tražilo tužiteljstvo.

Podsjetimo, tužiteljstvo je za Komšića tražilo dvije godine i četiri mjeseca zatvora, a za preostalu trojicu dvije godine, međutim sutkinja Ana Kovačević dosudila im je znatno manje kazne.

Za kraj spomenimo kako je sutkinja izjavila da je Kristina dala istinit opis napada koji se zbio u studenome 2016. na Bukovačkoj cesti.

"Kristina je detaljno opisala sve. Njeni iskazi, iako su se okrivljenici branili šutnjom, potvrđeni su iskazima svjedoka. Medicinski nalaz potvrđuje opis događaja kako ga je Kristina opisala. Iz opisa Kristininog događaja i iskaza roditelja i prijateljica znamo da su Kristina i David bili u toksičnom odnosu koji je tragično završio. Sud smatra da je Kristina iskazivala istinito", obrazložila je presudu sutkinja Ana Kovačević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara