Trudeau zahvalio Trumpu

Trudeau zahvalio Trumpu
Foto: EPA

KANADSKI premijer Justin Trudeau zahvalio je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu na snažnoj potpori Kanadi nakon "proizvoljnog pritvaranja dvojice Kanađana u Kini", priopćeno je iz ureda kanadskog premijera nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika.  

Trudeau i Trump složili su se da će ustrajati u oslobađanju bivšeg kanadskog diplomata Michaela Kovriga i biznismena Michaela Spavora, koji su pritvoreni u Kini nakon što je kanadska policija prvog prosinca uhitila Meng Wanzhou, glavnu financijsku direktoricu Huaweija.

Meng Wanzhou prijeti izručenje Sjedinjenim Državama, koje smatraju da je tvrtka Huawei od 2016. prodavala proizvode proizvedene u SAD-u Iranu i drugim zemljama pod američkim sankcijama. Pritvorene Kanađane se navodno istražuje zbog sumnje da su doveli u opasnost sigurnost Kine.

Meng Wanzhou, kći osnivača Huaweija, tvrdi da je nevina, a kanadski dužnosnici da nije bilo političkog upletanja u njezino uhićenje. Puštena je na slobodu uz jamčevinu od 7,4 milijuna dolara i 24-satni nadzor. 

Kina je nekoliko puta pozvala Kanadu da ispravi pogrešku i oslobodi Meng inače će se suočiti s neodređenim posljedicama.

Trump je u intervjuu objavljenom prošlog mjeseca naveo da je spreman intervenirati u njezinom slučaju ako SAD dobije bolji trgovinski sporazum s Kinom, što je izazvalo oštre kritike kanadskih dužnosnika "zbog nepotrebnog politiziranja tog osjetljivog slučaja".

Trudeau i Trump u razgovoru o slučaju Meng Wanzhou "potvrdili su važnost poštovanja neovisnosti pravosuđa i vladavine prava", navodi se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara