Trump: Migrantska karavana koja ide prema SAD-u je nacionalno izvanredno stanje

Trump: Migrantska karavana koja ide prema SAD-u je nacionalno izvanredno stanje
Foto: Hina/EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump danas je rekao da je upozorio vojsku i savezne pogranične vlasti da je migrantska karavana iz Srednje Amerike nacionalno izvanredno stanje te da će SAD početi obustavljati pomoć toj regiji.

Trump, u seriji postova na Twitteru, nije objavio druge detalje o akcijama svoje administracije.

"Nažalost, izgleda da meksička policija i vojska nisu mogli zaustaviti karavanu koja ide prema južnoj granici SAD-a", napisao je Trump u tvitu te dodao: "Upozorio sam pograničnu patrolu i vojsku da je to nacionalno izvanredno stanje." Zanimljivo, pritom je pogrešno napisao englesku riječ "emergency" - umjesto toga, napisao je "emergy".

Trump: Ukidamo stranu pomoć srednjoameričkim zemljama

"Guatemala, Honduras i El Salvador nisu mogli zaustaviti ljude da ne odu iz njihovih zemalja i da ilegalno dođu u SAD. Sada počinjemo ukidati, ili temeljno smanjivati, veliku stranu pomoć koju im redovno dajemo", napisao je Trump. 

 

 

Tisuće muškaraca, žena i djece napredovalo je 40 kilometara unutar meksičkog teritorija od Ciudada Hidalgoa, na granici s Gvatemalom, do grada Tapachule, oba u državi Chiapas.

Meksiko ih pozvao da zatraže azil tamo, migranti ih ignorirali

Većina migranata ušla je u zemlju ilegalno i ignorirali su pozive meksičkih vlasti da zatraže azil u Meksiku.

Organizatori kažu da je u karavani 7500 ljudi, ali nema službenih podataka.

Trump, koji je zaprijetio da će pozvati vojsku da zatvori američku granicu s Meksikom, objavio je u nedjelju na Twitteru da se "poduzimaju sveobuhvatni napori kako bi se zaustavio" val ilegalnih migranata.

On inzistira na tome da migranti moraju prvo zatražiti azil u Meksiku dodajući da, "ako to ne učine, SAD će ih vratiti natrag".

Trump i republikanci podgrijavaju temu karavane u završnici predizborne kampanje kako bi na pitanju migranata mobilizirali potporu birača za republikanske kandidate za Predstavnički dom i Senat. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara