Više od 1000 migranata krenulo iz Hondurasa prema SAD-u

Više od 1000 migranata krenulo iz Hondurasa prema SAD-u
Screenshot: YouTube

PREKO tisuću ljudi, uključujući obitelji i žene s djecom, krenulo je iz Hondurasa prema SAD-u u subotu, nekoliko dana nakon što je SAD pozvao predsjednika Hondurasa da zaustavi masovnu migraciju.

Nedavni pokušaji grupnog prelaska iz Srednje Amerike u SAD testirali su Trumpovu politiku "nulte tolerancije" prema ilegalnoj imigraciji.

"Vjerujem da ćemo doći u SAD. U Hondurasu nema posla i živiš u strahu da će ubiti tebe ili tvoju djecu", rekla je Fanny Barahona, 35-godišnja nezaposlena učiteljica koja je hodala sa svojim devetogodišnjim sinom i nosila dvogodišnju kćer.

Otprilike 1300 ljudi sudjeluje u "Maršu migranata", a plan je hodati od mjesta San Pedro Sula u sjevernom Hondurasu preko Gvatemale u Meksiko, rekao je organizator Bartolo Fuentes.

Kada stignu u Meksiko, planiraju zatražiti status izbjeglice kako bi ostali u zemlji ili vizu za prolaz do američke granice, rekao je.

Kažu da bježe zbog moćnih uličnih bandi

U travnju je zbog slične skupine migranata, koji su nazvani "karavana", Trump zahtijevao čvršću kontrolu granice i zatražio da se takvim skupinama zabrani ulazak u SAD.

Većina u toj skupini je rekla da bježi zbog moćnih uličnih bandi koje ugrožavaju njihove živote i iznuđuju.

Više od 64 posto honduraških obitelji živi u siromaštvu, a San Pedro Sula je grad s jednom od najvećih stopa ubojstava na svijetu.

"Nema posla, a toliko je nasilja da možete biti ubijeni kada hodate ulicom", rekao je Javier Solis, 25-godišnjak koji navodi da nije našao posao u godinu dana te želi doći u SAD. Prilikom prijašnjeg pokušaja, deportiran je iz Meksika.

Američki potpredsjednik Mike Pence u četvrtak se sastao s predsjednicima Hondurasa, Gvatemale i Salvadora u Washingtonu te im je poručio da je SAD voljan pomoći gospodarskom razvoju tih zemalja i investirati ako vlade učine više u borbi protiv migracija, korupcije i nasilja bandi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara