Trump na Twitteru poručio May: Brini se o terorizmu u Velikoj Britaniji

Trump na Twitteru poručio May: Brini se o terorizmu u Velikoj Britaniji

Foto: Hina, Twitter

AMERIČKI predsjednik Donald Trump uzvratio je na kritike britanske premijerke Therese May nakon što je na Twitteru prenio video snimku na kojoj islamisti nasmrt premlaćuju tinejdžera poručivši joj da bi se trebala fokusirati na terorizam u Velikoj Britaniji. 

 
Trump je na Twitteru objavio video koji je prvo podijelila zamjenica šefa fašističke britanske stranke Britain First (Prvo Britanija), koja se smatra jednom od najgorih ekstremističkih antiislamskih i antiimigracijskih skupina u Velikoj Britaniji.
 
Objavio je njihove snimke koje navodno pokazuju nasilje "islamskih migranata", što su lokalni mediji nakon objave snimaka opovrgnuli. Nakon objave kontroverznih snimki, Trump je napao CNN pozvavši Amerikance da "bojkotiraju lažne vijesti CNN-a".
 
Do objava je došlo nekoliko dana nakon što je zamjenica šefa Britain First Jayda Fransen uhićena zbog govora na skupu u Belfastu, što je posljednja u nizu optužbi protiv stranke za govor mržnje, zlostavljanje na vjerskoj osnovi i poticanje nasilja.
 
Poručio joj da se fokusira na radikalni islamski terorizam
 
"Theresa @theresamay, nemojte se fokusirati na mene nego na destruktivan radikalni islamski terorizam unutar Velike Britanije. Kod nas je sve u redu", napisao je na Twitteru Trump.
 
 
Ured britanske premijerke kritizirao je Trumpa jer je proslijedio video zapis britanske ekstremne desničarke Jayde Fransen, zamjenice čelnika protuimigrantske skupine Britain First (Prvo Britanija). Ona je na Twitteru objavila video snimku za koju kaže da pokazuje skupinu muslimana kako na smrt premlaćuju jednog tinejdžera i uništavaju kršćanski kip.
 
Trumpov tweet zasmetao na obje strane Atlantika
 
Trumpova odluka da ponovno objavi tu video snimku na svom Twitteru izazvala je kritike na obje strane Atlantika, a neki su britanski zastupnici tražili ispriku dok su muslimanske organizacije iz SAD-a rekle da je huškački.
 
"Predsjednik je pogriješio što je to napravio", rekao je glasnogovornik britanske premijerke Therese May.
 
"Britain First nastoji podijeliti zajednice svojim zazornim pričama koje šire laži i potiču napetosti. Oni izazivaju strah među ljudima koji poštuju zakone".
 
Iz Bijele kuće poručeno kako se radi o nacionalnoj sigurnosti
 
Bijela kuća je u obrani Trumpova ponovnog objavljivanje videa rekla da je "riječ o realnoj prijetnji te da predsjednik govori o nacionalnoj sigurnosti, potrebi vojnih troškova, a to su vrlo realne stvari. U tome nema ničega lažnog", kazala je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.
 
"Oduševljena sam", rekla je Reutersu Fransen, koju na Twitteru slijedi 53.000 ljudi, i dodala da to pokazuje da predsjednik SAD-a dijeli njen cilj podizanja svijesti o "pitanjima poput islama". 
 
Žele uvesti opću zabranu islama
 
Britain First je marginalna politička stranka koja želi zaustaviti svu imigraciju i uvesti opću zabranu islama te svakog tko promiče islam deportirati ili zatvoriti.
 
Fransen je ranije ovog mjeseca proglašena krivom za zlostavljanje na vjerskoj osnovi jer je uzvikivala uvrede i psovala muslimanku koja je nosila hidžab. 
 
Udruga za građanska prava Antidifamacijska liga rekla je da objavljivanje takvih video snimaka može samo ohrabriti "ekstremiste i antimuslimanske fanatike u SAD-u i inozemstvu te da se oni iskorištavaju u propagandne svrhe".
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Donalda Trumpa, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Donald Trump.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.  
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara