SAD i Britanija komentirali ostavku predsjednika Zimbabvea

SAD i Britanija komentirali ostavku predsjednika Zimbabvea

Foto: Getty

SJEDINJENE Države priopćile su danas, nakon što je dugogodišnji zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe podnio ostavku, da se radi o "povijesnom trenutku" za tu zemlju, a Britanija je ocijenila da je sada prilika za obnovu Zimbabvea.

"Danas je povijesni trenutak za Zimbabve. Čestitamo svim građanima Zimbabvea koji su podigli glas i mirno i jasno rekli da je krajnje vrijeme za promjene", kaže se u priopćenju američkog veleposlanstva u Harareu.

"Zimbabve ima priliku krenuti novim putem. Kroz taj proces, SAD traži čvrsto poštovanje pravne države i uspostavu demokratskih praksi", kaže se u priopćenju.

Dodaje se da SAD naglašavaju da je put kojim bi Zimbabve sada trebao krenuti put slobodnih, poštenih i uključivih izbora.

Ostavka prigoda za "novi put"

Britanska premijerka Theresa May kazala je da je ostavka prigoda za "novi put, slobodan od tiranije koja je karakterizirala njegovu (Mugabeovu) vladavinu".

"Posljednjih dana svjedoci smo želje naroda Zimbabvea za slobodnim i poštenim izborima i njihove želje da dobiju mogućnost ponovno izgraditi ekonomiju zemlje, pod legitimnom vladom", rekla je May u priopćenju.

Kao najstariji prijatelj Zimbabvea, kako u priopćenju May naziva Britaniju, "učinit ćemo sve da to podupremo".

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Zimbabve, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Zimbabve.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara