Trump: Neće biti ustupaka Turskoj oko pritvorenog pastora

Trump: Neće biti ustupaka Turskoj oko pritvorenog pastora
Foto: Hina

AMERIČKI predsjednik Donald Trump naglasio je da neće biti ustupaka Turskoj kako bi oslobodila pritvorenog američkog pastora te je rekao kako nije zabrinut da će osvetničke carine Ankari imati negativan utjecaj na europsku ekonomiju.

Trump je u razgovoru za Reuters u Ovalnom uredu rekao kako je smatrao da ima dogovor s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom kad je pomogao uvjeriti Izrael da pusti pritvorenu tursku državljanku i da je mislio da će Erdogan tada osloboditi pastora Andrewa Brunsona. 

"Mislim da je jako tužno to što Turska radi. Mislim da rade groznu pogrešku. Neće biti ustupaka", upozorio je Trump.

Američki predsjednik je uveo carine na uvoz turskog čelika i aluminija u odgovoru na Erdoganovu odluku da ne oslobodi Brunsona, zbog čega je nastala zabrinutost da će se posljedice osjetiti i u Europi. 

"Nisam nimalo zabrinut. Nisam zabrinut. To je ispravna stvar", odgovorio je Trump na pitanje o prelijevanju turske krize na ostala gospodarstva. 

Trump i Erdogan su se susreli sredinom srpnja na summitu NATO saveza u Bruxellesu. Tada su raspravljali o Brunsonovom slučaju i što može biti učinjeno kako bi se on oslobodio, otkrio je ranije jedan dužnosnik Bijele kuće. 

Ispunjen dio dogovora

Turska je od SAD-a tražila da uvjeri Izrael da oslobodi tursku ženu koja je bila zatvorena u toj zemlji. U zamjenu za to Turska je trebala pustiti Brunsona i druge Amerikance koji su pritvoreni u Turskoj. 

Trump je istaknuo da je on ispunio svoj dio dogovora:

"Oslobodio sam mu tu osobu. Očekujem da pusti tog nevinog i divnog čovjeka, velikog kršćanina i oca iz Turske."

Izrael je potvrdio da je Trump zatražio puštanje Ebru Ozkan te ju je deportirao 15. srpnja. Ankara odbacuje da je ikad bilo dogovora o protuusluzi puštanja Brunsona. 

Trump je u razgovoru u Bijeloj kući dodao kako voli Tursku i turski narod: 

"Kao što znate, dosad sam imao jako dobar odnos s predsjednikom. Super smo se slagali. No to ne može biti jednosmjerna ulica. Više nema jednosmjerne ulice za Sjedinjene Države."

Američki predsjednik je ranije ovog mjeseca rekao da je voljan susresti se s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem ako Iranci budu htjeli raspravljati oko spora vezanog za nuklearni program.

Iranci su to odbacili, uključujući i vrhovnog vođu, ajatolaha Alija Khamneija. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara