SAD prijeti Turskoj novim sankcijama

SAD prijeti Turskoj novim sankcijama
Foto: EPA

AMERIČKI ministar financija Steven Mnuchin rekao je kako su Sjedinjene Države spremne nametnuti daljnje ekonomske sankcije Turskoj ako ne dođe do oslobađanja uhićenog pastora Andrewa Brunsona.

"Imamo više toga što smo planirali ukoliko ga ubrzo ne puste", rekao je Mnuchin tijekom sastanka vlade predsjednika Donalda Trumpa.

Sjedinjene Države i Turska su si uzajamno nametnule sankcije, nakon što je Trump pokušao uvjeriti turskog predsjednika Tayyipa Erdogana da oslobodi Brunsona, koji odbija optužbe o uključenosti u pokušaj vojnog udara protiv Erdogana prije dvije godine.

"Nisu se pokazali kao dobar prijatelj", rekao je Trump o Turskoj na sastanku vlade. "Ondje drže velikog kršćanskog pastora. On je nevin čovjek."

Spor oko Brunsona i druge nesuglasice između Washingtona i Ankare razlog su pada vrijednosti turske lire za 40 posto tijekom ove godine. Investitore je također zabrinjavao Erdoganov utjecaj na monetarnu politiku.

Liri je opala vrijednost nakon Mnuchinovog upozorenja.

Trump je rekao kako je SAD pomogao Turskoj oko tog problema, ali njihov saveznik u NATO-u nije uzvratio uslugu.

"Oni žele zadržati našeg divnog pastora. Nepošteno i neispravno", dodao je Trump.

Trump, koji je udvostručio carine na uvoz čelika i aluminija iz Turske, kazao je kako su carine na čelik počele djelovati, a da će carine na aluminij uskoro stupiti na snagu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara