Trump obećao Erdoganu da SAD više neće naoružavati Kurde

Trump obećao Erdoganu da SAD više neće naoružavati Kurde

Foto: 123rf

TURSKA je objavila kako je američki predsjednik Donald Trump prenio turskom kolegi Tayyipu Erdoganu da je izdao uputu o prekidu isporuke američkog naoružanja kurdskim snagama u Siriji i da se turska vlada nada da će se to ispuniti.

"Našu nelagodu što se oružje doprema kurdskim snagama još smo jednom prenijeli gospodinu Trumpu... On je vrlo jasno rekao da je izdao uputu da im se oružje više ne dostavlja", rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na konferenciji za novinare.

"Pozdravljamo to obećanje i želimo da se ono praktično ispuni", dodao je.

Erdoganov ured izvijestio je da su turski predsjednik i Trump telefonski razgovarali o stanju u Siriji, bilateralnim odnosima i summitu u Sočiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku na vrhu u srijedu, ruski predsjednik Vladimir Putin dobio je potporu Turske i Irana da bude domaćin mirovnog kongresa, čime Putin zauzima središnju ulogu u diplomatskim naporima za konačno zaustavljanje građanskog rata u Siriji koji dobiva saveznik Moskve, predsjednik Bašar al Asad.

Cavusoglu je također rekao da će Rusija, Iran i Turska zajedno odlučiti tko će sudjelovati na mirovnim pregovorima o Siriji.

Ankara je ranije naglasila da ne prihvaća sudjelovanje kurdskih snaga.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara