Trump prihvatio zaključke da se Rusija miješala u američke izbore, još jučer je tvrdio suprotno

Trump prihvatio zaključke da se Rusija miješala u američke izbore, još jučer je tvrdio suprotno
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da se nespretno izrazio na konferenciji za novinare u ponedjeljak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te naglasio da prihvaća zaključke američkih agencija o ruskom miješanju.

"Prihvaćam zaključke naših obavještajnih službi po kojima se Rusija miješala u izbore 2016.", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući, naglašavajući kako iznimno poštuje savezne agencije.

To uplitanje nije, međutim, imalo nikakav utjecaj na rezultat izbora, dodao je.

Jučer rekao kako ne vjeruje da se Rusija miješala

Trump je u ponedjeljak u Helsinkiju, gdje se susreo s Putinom, rekao kako nema razloga vjerovati da se Rusija uplela u američke izbore 2016. te da je to Putin "krajnje energično i snažno zanijekao".

Trump je novinarima pojasnio da je izgovarajući ključnu rečenicu na novinskoj konferenciji zaboravio staviti riječcu "ne", što je dalo suprotno značenje onome što je želio reći.

Trump se potom našao izložen kritikama zbog te press konferencije koja je potkopala zaključke američkih obavještajnih agencija oko ruskog miješanja.

Vodeći senatori demokrata, ali i republikanaca u ponedjeljak su kritizirali izjave predsjednika SAD-a s konferencije za novinare u finskom Helsinkiju.

Republikanski senator Jeff Flake na Twitteru je Trumpove riječi ocijenio "sramotnima".

"Nikada nisam mislio da ću doživjeti dan u kojem će američki predsjednik stajati na podiju s ruskim predsjednikom i za rusku agresiju okriviti Sjedinjene Države. To je sramotno", napisao je Flake.

Vođa demokrata u senatu Chuck Schumer napisao je na Twitteru da su Trumpovi postupci "osnažili naše protivnike i oslabili našu obranu i obranu naših saveznika".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara