Trump želi odgoditi zakon o imigraciji

Trump želi odgoditi zakon o imigraciji
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump zatražio je od republikanskih predstavnika u Kongresu da donošenje sveobuhvatnog zakona o imigraciji odgode sve do iza izbora u studenome, u nadi da će u Kongresu tada biti još više zastupnika iz republikanskih redova.

Trump, koji je izložen valu kritika zbog politike razdvajanja djece od obitelji ilegalnih imigranata na granici, pokušava raspravu o imigraciji prebaciti u Kongres.

Usprkos tome što republikanci kontroliraju Zastupnički dom i Senat, zbog vrlo tanke većine od 51-49 u potonjem za većinu zakona potrebna je i potpora demokrata.

"Izaberite više republikanaca u studenome i izglasat ćemo najbolji, najpošteniji i najsveobuhvatniji zakon o imigraciji u svijetu", poručio je Trump na Twitteru.

Demokrate je optužio da samo igraju svoje igre i da nemaju namjeru išta učiniti za rješavanje više desetljeća starog problema ilegalne imigracije.

Prije dva dana je Trump potpisao izvršnu uredbu kojom se obitelji imigranata koje ilegalno prijeđu južnu granicu Sjedinjenih Država neće više razdvajati.

Uredbom se obiteljima s djecom daje prednost pri rješavanju zahtjeva za useljenje u SAD, ali ta uredba neće dokinuti nultu stopu tolerancije prema ilegalnoj imigraciji, objasnio je dužnosnik Trumpove administracije.

Ured UN-a za ljudska prava pozvao je američku administraciju da "izmijeni" svoju politiku prema migrantima i pronađe druge oblike prihvata djece koja nikada ne bi trebala biti u pritvoru, čak niti sa svojim roditeljima.

UN-ov fond za djecu (UNICEF) je podsjetio da neprihvatljiva praksa zatočenja djece nije ekskluzivitet SAD-a i da ima oko 100 zemalja koje u svrhu kontrole migracije zadržavaju djecu u pritvoru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara