Trumpov državni tajnik stiže u Budimpeštu

Trumpov državni tajnik stiže u Budimpeštu
Foto: EPA

AMERIČKI državni tajnik Mike Pompeo očekuje se u Budimpešti u ponedjeljak, uslijed pogoršanja odnosa s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom koji, s druge strane, poboljšava odnose s Rusijom i Kinom.

Glasnogovornik vlade danas je potvrdio dolazak Pompea za portal Origo. Jučer je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton rekao da će se sastanak dogoditi, no nije rekao kojeg datuma.

Nakon susreta s mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom u Washingtonu, Bolton je tvitao da će Pompeo raspravljati o "obrambenoj suradnji, energetskoj diversifikaciji, suočavanju s malignim utjecajem Rusije i održavanju čvrste odanosti NATO savezu".

Orban blokirao NATO-ovo ukrajinsko vijeće

Glavna točka prijepora američko-mađarskih odnosa je Orbanovo blokiranje NATO-ukrajinskog vijeća zbog, kako kaže Budimpešta, ograničavanja prava mađarske manjine u Ukrajini.

Taj potez izazvao je ljutitu reakciju iz SAD-a, gdje su diplomati tražili od Mađarske da pojasni kome je zapravo saveznik. Mađarska se pridružila zapadnjačkim sankcijama Rusiji oko njenih poteza u Ukrajini, no uz kritike i protivljenje novim mjerama protiv Rusije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara