Orbanova stranka neće se pridružiti talijanskom euroskeptičnom savezu

Orbanova stranka neće se pridružiti talijanskom euroskeptičnom savezu
Foto: EPA

VLADAJUĆA mađarska stranka Fidesz premijera Viktora Orbana neće se pridružiti euroskeptičnom savezu pod vodstvom Italije uoči predstojećih izbora za Europski parlament, unatoč njihovom zajedničkom čvrstom protivljenju migracijama, rekao je danas vladin dužnosnik.

"Salvini i Orban imaju sličan, no ne identičan pristup migracijskim izazovima"

Ranije ovaj mjesec, desno-populistički zamjenik talijanskog premijera Matteo Salvini predložio je da Italija i Poljska ujedine snage i preoblikuju Europu s ciljem stvaranjem euroskeptičnog saveza prije izbora za Europski parlament u svibnju.

Orban je podržao inicijativu rekavši da želi da protumigrantske stranke osvoje većinu glasova na izborima. Ipak, visoki dužnosnik je rekao za Reuters da će se Fidesz usmjeriti na jačanje liste mađarskih kandidata za Europsku pučku stranku.

"Ovdje nema nikakve skrivene agende. Jedina poveznica je ta što oba političara, i Salvini i Orban, imaju sličan, no ne identičan pristup migracijskim izazovima", rekla je državna tajnica Szabolcs Takacs.

"Poljska stranka PiS i talijanska Liga nisu članice EPP-a, dok stranka Fidesz s druge strane jeste. To jasno određuje naše stajalište", rekla je Takacs. Također je komentirala da je Mađarska odlučno podržala kandidaturu Manfreda Webera za idućeg predsjednika Europske komisije.

Mađarska u sukobu s europskim institucijama

Mađarska je u sukobu s europskim institucijama oko, kako kritičari kažu, provođenja demokratskih standarda i kontroverznih reformi koje utječu na neovisnost pravosuđa i medija u toj zemlji.

Europski parlament je izglasao u rujnu prošle godine sankcije Mađarskoj zbog ignoriranja pravila EU-a o demokraciji, građanskim pravima i korupciji što je izoliralo premijera Orbana od njegovih moćnih saveznika.

Takacs je dodala da se Orban nada da će se sukob Mađarske i europskih institucija smanjiti nakon izbora te da Europska komisija treba manje zauzimati političku ulogu.

"Za razliku od trenutnog predsjednika, Europska komisija se ne bi trebala postaviti kao politički igrač u idućem institucijskom krugu", zaključila je Takacs.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara