Trumpova glasnogovornica objavila montiranu snimku novinara CNN-a i stažistice

Trumpova glasnogovornica objavila montiranu snimku novinara CNN-a i stažistice
Foto: Hina/EPA

NOVA epizoda konfliktnog odnosa između američkog predsjednika Donalda Trumpa i medijske kuće CNN ''emitirana'' u srijedu iz Bijele kuće, rezultirala je privremenim povlačenjem akreditacije novinarskoj zvijezdi i pokazala da obje strane ostaju predane svojoj ulozi. 

Diljem svijeta emitirana je snimka s Trumpove konferencije za medije nakon kongresnih izbora. Novinaru Jimu Acosti predsjednik se ružno obratio, riječima "neodgojeni ste i grozna ste osoba", nakon što mu je novinar postavio nekoliko pitanja u nizu i nije želio vratiti mikrofon mladoj pripravnici Bijele kuće.

Poslije toga Bijela kuća je novinaru oduzela akreditaciju, što će ostati "na snazi do daljnjeg", no obrazložila je da tom mjerom Acosta nije kažnjen zbog upornih pitanja, već zbog neprimjerena ponašanja prema pripravnici zaduženoj za mikrofon. 

Sarah Sanders objavila montiranu snimku borbe stažistice i novinara za mikrofon

Sarah Sanders, glasnogovornica Bijele kuće, tvrdi da je novinar "stavio ruke" na mladu ženu pa je, kako bi to dramatizirala, postavila montiranu, ubrzanu snimku na internetu. Međutim, originalne snimke jasno pokazuju da je pripravnica ta koja pokušava istrgnuti mikrofon, a Jim Acosta ne pokušava odmaknuti njezinu ruku i još se pritom ispričava.

Analitičari i novinari ocjenjuju da se snimkom manipuliralo jer Bijela kuća želi pokazati da je novinar pripravnicu udario po ruci. Štoviše, na društvenim mrežama i u medijima snimka je naširoko analizirana kako bi se pokazalo da je montirana, odnosno izmijenjena u odnosu na originalnu - kako bi izgledalo kao da je Acosta zaista udario stažisticu po ruci.

"Ovo je video koji je Infowars napravio. Ubrzali su ga tako da izgleda nasilnije nego što jest", napisala je u odgovoru na tvit Sanders novinarka Newsweeka Nicole Goodkind.

"Tajnica za tisak Bijele kuće objavila je montirani video s Infowarsa koji je zabranjen na gotovo svim društvenim mrežama, kao opravdanje za povlačenje akreditacije Acosti. Video je ubrzan kako bi zavarao gledatelja", napisao je novinar WRTV-a Ray Steele.

"Trumpova tajnica za tisak, koja često naziva točno ali kritično izvještavanje 'lažnim', dijeli montirani video koji je producirao InfoWars, luđački medij za teorije zavjera koji je lažno tvrdio da je masakr u Sandy Hooku lažiran i da je John Kerry pucao na uragan laserom", napisao je politolog i kolumnist Washington Posta Brian Klaas. 

"Mislim da je prekoračena nova granica jer razlog za suspenziju Acoste je laž", ustvrdio je Dan Kennedy, profesor novinarstva na Sveučilištu Northeastern.

Optužbe o "agresiji" koje iznosi Bijela kuća, "uvreda su stvarnim žrtvama napastovanja i agresije", napisala je na mrežnoj stranici CNN-a britanska uvodničarka Jane Merrick.

Novinari akreditirani pri Bijeloj kući osudili su suspenziju akreditacije novinaru Acosti.

Međutim, već na prvoj konferenciji za medije u Trumpovu mandatu 11. siječnja 2017., Acosta je novom predsjedniku postao utjelovljenje omraženog CNN-a.

Taj 47-godišnji novinar nekoliko se puta istaknuo oštrim nastupom prema Trumpu, čime odudara od uglađenijeg stila svojih kolega, ali mnogo češće Acosta je oštre replike razmjenjivao s glasnogovornicom Sarah Sanders. Između ostaloga, optužio ju je da se "ne drži činjenica i ne odbacuje Trumpovu tezu da su novinari 'narodni neprijatelji"'. 

Ona mu vraća istom mjerom i nerijetko poručuje da CNN-ova zvijezda želi po svaku cijenu na sebe skrenuti pozornost.

Spektakl u Bijeloj kući

Mediji su gotovo jednoglasno osudili povlačenje akreditacije Jimu Acosti jer riječ je o prvoj takvoj sankciji otkako je 1914. osnovano Udruženje izvjestitelja Bijele kuće.

Ipak, Acostine metode nisu svima po volji, čak ni unutar njegova ceha. 

"Kada se zaposlenik Bijele kuće zaputi prema mikrofonu koji držite u ruci, vratite mu ga i dopustite predsjedniku da ustraje u svom naumu prekidanja novinara u riječi (...) jer to govori samo za sebe", napisao je uvodničar Washington Posta Erik Wemple.

"Ne mislim da postupak Jima Acoste zaslužuje suspenziju akreditacije, ali teško je simpatizirati nekoga tko odbija vratiti mikrofon", napisala je Sara Gonzalez, novinarka konzervativnog portala The Blaze.

Incident u Bijeloj kući oslikava duboku preobrazbu medijskog svijeta kojim danas dominiraju kanali koji od vijesti rade spektakl, a Donald Trump tu je za sebe našao zlatni rudnik. 

"Acosta jest novinar, ali on je i televizijski 'glumac'", piše Lorrie Goldstein iz Toronto Suna i zaključuje da je to očito upravo ono što CNN želi imati iz Bijele kuće.

U 2014. godini CNN je prosječno pratilo 400.000 gledatelja na dan, a u listopadu 2018. gledanost je narasla na 689.000.

Iako daleko zaostaje za svojim konkurentima kao što su Fox News (1,6 milijuna gledatelja) ili MSNBC (900.000), CNN nedvojbeno profitira na "fenomenu Trumpa".

Općenito, izgred u Bijeloj kući sažima napadački i optuživački odnos predsjednika Trumpa prema medijima. 

"Svađa Jima Acoste i Trumpa bila je bizarna i mučna", napisala je američka novinarka Lucy Shanker za britanski dnevnik Independent, "ali to i jest posao (novinarstva) kao tijela kontrole" rada vlasti.

"Pustite Jima Acostu da radi svoj posao", napisala je uprava dnevnika The New York Times.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara