Tuđman: "Treba nanijeti takve udarce da Srbi praktički nestanu"

OVU REČENICU Franjo Tuđman izrekao je 31. srpnja 1995. godine na Brijunima u raspravi o taktikama oslobađanja okupiranih područja. Za dokument na kojem su utemeljene haške optužbe za progon Srba iz Krajine mnogi u Hrvatskoj vjeruju da je falsificiran, piše Novi list.

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte optužbe za zločine počinjene za vrijeme i nakon operacije Oluja temelji upravo na transkriptima sa sastanka tadašnjeg državnog i vojnog vrha 31. srpnja 1995. na Brijunima. Sastanak se održao samo tjedan dana prije početka vojne akcije.

Razgovor počinje zaključkom kako više nema vojnog opravdanja za akciju, obzirom na to da su se Srbi povukli iz Bihaća, pa deblokada kao razlog za vojnu akciju otpada. Tuđman na početku navodi kako Hrvatska ima ograničenu potporu SAD-a za operaciju u kojoj bi oslobodila zauzeti teritorij. U prvom dijelu razgovora zaključeno je da otpada mogućnost da se slična akcija paralelno izvede i na istočnom bojištu, jer postoji opasnost da se u rat uključi i Jugoslavija.

"Na nekoliko pravaca treba nanijeti takve udarce da Srbi praktički nestanu, a ono što nismo zahvatili da se ne mogu oporaviti, nego da moraju kapitulirati u idućih nekoliko dana" – navodno je tada izjavio Tuđman.

On u jednom trenutku spominje kako treba ostaviti prolaz civilima, računajući da će bijeg civila psihološki utjecati i na vojsku. Tuđman je rekao kako će se civilno stanovništvo putem medija, televizije i radija, pozvati da ostane u svojim kućama. "Civili bježati će, a mi ćemo im kao jamčiti njihova građanska prava" - rekao je Tuđman.

U optužnici Carle del Ponte stoji da su pljačka, palež, progonjene civilnog stanovništva, ubojstva, ranije utvrđeni planom te sama činjenica da se vojni i uži državni vrh sastao neposredno prije Oluje otvara dovoljno sumnji.

Novi list piše da su transkripti od 31.srpnja neusporedivo važniji za Haag od onih sa sastanka 17. srpnja 1995., koji su već procurili u javnost. Tužiteljstvo posjeduje transkripte s oba sastanka.

Postoje sumnje u autentičnost tog dokumenta. Naime, na njemu postoji oznaka da je razgovor sniman. Neki od sudionika razgovora na Brijunima tvrde kako zgrada u kojoj je sastanak održan nije bila opremljena uređajima za snimanje zvuka.

Predsjednik HSP-a Anto Đapić je prošlog tjedna zatražio od predsjednika Stjepana Mesića da se i transkripti od 31. srpnja objave, jer smatra da su falsificirani i da bi se objavom mogla dokazati ta sumnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara