Tuđman u slikama: Nitko da ne dođe do prijatelj drag

IZLOŽBA o Franji Tuđmanu, kao uvod u veliku fotomonografiju "Prvi hrvatski predsjednik" u izdanju Hrvatske uzdanice, svečano je otvorena u zagrebačkoj galeriji Badrov pred galerijom zanimljivih likova: od Tereze Kesovije do Zdravka Tomca.

Tereza: Kao danas pamtim kako nas je ludi, čarobni Split u deliriju dočekao

"Bio je to delirij kada smo Vlakom slobode  preko Knina poslije "Oluje" došli. Sjećam se ludog, čarobnog Splita kada nas je oduševljeno mnoštvo dočekalo, a predsjednik im je rekao: Što još hoćete? Tada se splitskom rivom zaorilo 'Vukovar!', a ja sam bila pokraj predsjednika, vidjela mu suze u očima i to jako puno govori o njemu kao čovjeku", otkrila je slavna umjetnica.

Jedina istinska diva hrvatske glazbe se za Index  prisjetila svoje epizode vezane za pokojnog predsjednika; kada se nakon prestanka prvih ratnih operacija i početka mirovnih pregovora u Ženevi pojavila ideja da će predsjednik Tuđman mijenjati "njene", tada još okupirane Konavle za kamenjar istočne Hercegovine do Trebinja, kako bi Dubrovnik dobio sigurno zaleđe

"Kako se ne bih toga sjećala: predsjednik je meni poslao pismo jer sam vašem kolegi rekla da ću ako treba kleknuti pred njega da ne da taj vjekovni komad hrvatske nam zemlje tuđinu u ruke. On mi je tada napisao otvoreno pismo u kojem mi je rekao: Ne bojte se Tereza za vaše i naše Konavle, to se neće dogoditi!"

Predsjednik Hrvatske uzdanice: Ovom izložbom vračamo izgubljenu nit državnosti

Ivo Radić, predsjednik Hrvatske uzdanice, koja je organizator i izdavač izložbe i monografije je na otvaranju naglasio: "Mi smo vanstranačka i nepolitička udruga ljudi koja nastoji promicati kulturne, povijesne i sve druge interese Republike Hrvatske i u svom djelovanju se oslanjamo na povijesnu baštinu Hrvatske.

"Što vrijeme više odmiče nama se čini da nit državnosti nekako gubi na svom značaju, a ovim fotografijama i izložbom smo je htjeli vratiti."

Radić je svoje pozdravno slovo završio citirajući Franju Tuđmana: "Uvijek i sve za Hrvatsku, a jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što".

Bandić: Slagali se s Tuđmanom ili ne, moramo priznati da je bio osebujna ličnost

Gradonačelnik Zagreba, pod čijim supokroviteljstvom se odvija izložba, je na početku bio oprezniji u ocjeni Tuđmanove uloge jer "još uvijek se lome koplja, odgovori su podijeljeni jer premalo vremena je prošlo za objektivnu i konačnu ocjenu uloge Franje Tuđmana".

Bandić, ipak nije propustio naglasiti kako je: "Tuđmanovo vodstvo je u kritičnim trenucima za Hrvatsku donijelo prevagu i u konačnici i cjelovitost hrvatske države".

"Bez obzira slagali se s Tuđmanovim potezima ili ne, moramo priznati kako je bio osebujna ličnost, što pokazuju i ove fotografije", izjavio je Bandić i čitajući unaprijed pripremljeni govor nastavio taksativno nabrajati Tuđmanove neprijeporne zasluge:

"Bio je na čelu pokreta koji je pozvao u obranu domovine.

Bio je na čelu države kada je međunarodno priznata.

Bio je na čelu države kada smo konačno dobili slobodu i kada je konačno Hrvatska obranjena i to ga u povijest stavlja ne samo kao prvog, nego i kao predsjednika koji je s braniteljima utemeljio hrvatsku državu", potpuno se na kraju govora otkačio Bandić i završio preobrazbu u tuđmanofila.

Šeks: Fotografijama su zabilježeni osebujni trenuci programa preko kojeg je nastala hrvatska država

Predsjednik raspuštenog Sabora je bio posebno inspiriran i u 15-minutnom lirskom govoru podsjetio na sve zasluge prvog hrvatskog predsjednika: "Ove fotografije prikazuju Franju Tuđmana u malom djeliću njegovog života i svjedoče o programu hrvatskog državotvornog pokreta i stranke na njegovim temeljnim smjernicama i silnicama."

"Ova izložba pokazuje da su temelji i arhitektura na kojima počiva hrvatska zgrada bili i ostaju svehrvatska i općehrvatska pomirba koju i danas trebamo imati na umu jer hrvatska država je ostvarena kada je došlo do povijesne pomirbe sinova hrvatskih ustaša, partizana i domobrana, a drugo bitno sidro iz kojeg ishodi suvremena Hrvatska je jedinstvo domovinske i iseljene hrvatske, a na te obje sastavnice je stalno ukazivao predsjednik Tuđman."

"Fotografijama su zabilježeni osebujni trenuci programa preko kojeg je nastala hrvatska država. Bilježe se trenuci o izlasku Hrvatske iz jugoslavenskoga pakla i trenuci koji prikazuju vojnu i diplomatsku pobjedu Hrvatske te zenit koji je dosegla hrvatska neovisnost i samostalnost, od Božićnog ustava do 8. listopada i raskida državno-pravnih veza s Jugoslavijom. Ali sve te odluke ne bi imale pokriće da nisu bile krvlju zapečaćene i da hrvatski narod nije slomio agresiju Srbije i Crne Gore", podsjetio je Šeks.

"Državnička misao Franje Tuđmana je nadjačala sve one silnice koje su se suprotstavile hrvatskoj neovisnosti i suverenitetu. Pod vodstvom vrhovnog zapovjednika Franje Tuđmana Hrvatska vojska je izvojštila i krvlju zapečatila neovisnost naše zemlje", istakao je još jednom tezu o neraskidivoj vezi Tuđmanove mudrosti i razboritosti te "krvavog pečata" hrvatskih građana palih za slobodu.

Hrvatska uzdanica: Organizator izložbe i Bugojanske skupine

Hrvatska uzdanica je za vrijeme komunističkog režima bila "mladež" Hrvatskog revolucionarnog bratstva u Australiji, organizacije poznate po tome što je obučila i pripremila tzv. "Bugojansku skupinu". O povijesti HRB-a kruže mnoge kontroverze, do toga da je to bila organizacija premrežena jugoslavenskim agentima i priča da je  ustvari žrtvovala "Bugojance".

Danas je Uzdanica registrirana kao udruga u Zagrebu.

Predsjednik Hrvatske Uzdanice Ivan Radić je u razgovoru za Index, zamoljen da pojasni neke teze vezane za djelovanje te organizacije u emigraciji prije hrvatske samostalnosti i glasine koje je prate, kao npr. da se bavila onime što se u udbaškoj terminologiji zvalo "protudržavna djelatnost" izjavio:

"Mi se ne stidimo naših članova i njihove djelatnosti jer  sve što su radili bilo je u dobroj namjeri, a na vaše pitanje jesu li su članovi 'Bugojanske skupine' bili pripadnici Hrvatske uzdanice, odgovoriti ću vam potvrdno".

Z.A.
Foto: S.G.F.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara