Tuđmanov unuk bit će nagrađen sa 120,000 kuna jer je upropastio banku

ČETIRI godine prošlo je od stečaja Kaptol banke, a uskoro bi se na zagrebačkom Trgovačkom sudu trebalo riješiti pitanje obeštećenja vjerovnika propale banke, među kojima je nekadašnji osnivač i vlasnik banke Dejan Košutić, unuk prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Kako javlja Slobodna Dalmacija, stečajni sudac priznao je Košutiću, koji je jedan od vjerovnika, oko 120,000 kuna potraživanja, a ročište je zakazano za petak 18. studenog.

Dejan Košutić, unuk Franje Tuđmana, Kaptol banku je osnovao 21. veljače 1996. godine. Od kredita koji je dobio od propale Croatia banke, osnovao je Štedionicu Kaptol koja je 1996, bez dodatne investicije, prerasla u banku.

Uz Košutića, ključni osnivač banke bio je i tajkun Hrvoje Petrač sa 30 posto vlasničkog udjela, piše list. U 1997. godini, prema službenim podacima banka je najuspješnija bila 1997. godine. Grupacija Kaptol je tada, osim banke, u sastavu imala i poduzeće tvrtke Kaptol Petrač Leasing, KB Leasing, Kaptol investicijsko društvo, Libertas osiguranje i brokersku kuću.

1999. godine banka se suočila s ozbiljnijim problemima koji su najavili propast. Rashodi su bili veći od 48 milijuna kuna, te su za deset milijuna premašili prihode i temeljni kapital banke.

Zbog nelikvidnosti Kaptol banka je koristila kredit od Hrvatske narodne banke od oko tri milijuna kuna. Kredit je odobren, no kako nije vraćen u zakazanom roku, HNB je zbog toga i prethodno utvrđenih zakonitosti u poslovanju oduzela banci odobrenje za rad.

Košutić posljednijh godina živi u Beogradu, gdje se preselio nakon što je HNB u ožujku njegovoj banci oduzela odobrenje za rad, piše list.

Košutić je karijeru počeo financijskim inžinjeringom, uvozom sokova Happy Day i dasaka za peglanje, da bi kasnije otvorio streljanu "Domagojevi strijelci".

Nakon toga imenovan je članom Upravnog odbora Croatia banke, te kreditom otvara Štedionicu Kaptol, koja kasnije postaje Kaptol banka, a njezinim direktorom imenovan je Dejan Košutić, iako nije imao iskustva u bankarstvu i financijskim poslovima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara