Turska bi mogla odustati od svojih napora za pridruživanje EU-u

TURSKA će odustati od svojih napora za pridruživanje Europskoj uniji ako EU krajem 2004. ne odredi datum za početak pregovora o turskom ulasku u tu integraciju, prenijele su novine od ponedjeljka izjavu turskog ministra vanjskih poslova Abdullaha Gula.

Čelnici EU-a trebali bi na summitu u prosincu iduće godine odlučiti je li Turska postigla dostatan napredak na području ljudskih prava za otvaranje pregovora o ulasku u članstvo. Financijska tržišta pažljivo prate odnose između Turske i EU-a.

"Svi znaju da ako datum ne bude određen da to znači kraj puta prema EU-u (za Tursku)", pišu novine Yeni Safak prenoseći Gulovu izjavu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, on je također rekao da Turska čini sve kako bi popravila svoje nedostatke navedene u nedavnom izvješću Europske komisije.

Turska je službeni kandidat za članstvo u EU-u od 1999., ali je loše stanje ljudskih prava odgodilo početak pregovora o ulasku u članstvo.

EU namjerava primiti 10 novih članica idućeg svibnja. Balkanski susjedi Turske, Bugarska i Rumunjska, trebale bi se pridružiti EU-u 2007. a očekuje se da će i Hrvatska ući u EU prije Turske, piše Reuters.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara