Turska: Kad uđemo 30 km u dubinu sirijskog teritorija, teror će biti eliminiran

Turska: Kad uđemo 30 km u dubinu sirijskog teritorija, teror će biti eliminiran
Foto: EPA

TURSKA ofenziva na sjeveroistoku Sirije neće ići preko 30 kilometara u dubinu sirijskog teritorija, kazao je danas turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu nakon što je Ankara dan ranije pokrenula sveobuhvatnu vojnu akciju protiv snaga sirijskih Kurda.

Cavusoglu je kazao da će sigurnosna prijetnja koju Turskoj predstavljaju kurdski borci biti uklonjena ako se to područje "očisti" od militanata.

"Kada uđemo 30 kilometara u dubinu sirijskog teritorija, teror će biti eliminiran", rekao je ministar.

Turska uzima pravo koristiti zračni prostor Sirije

Šef turske diplomacije je također poručio da Turska, u okviru svoje vojne akcije, ima pravo koristiti zračni prostor iznad Sirije.

"Imamo pravo koristiti taj zračni prostor. On ne pripada SAD-u i nema ga pravo kontrolirati", rekao je Cavusoglu.

Irački predsjednik Barham Saleh, koji je Kurd, ocijenio je u srijedu navečer da će turska vojna ofenziva prouzročiti "patnju stanovnika" i "ojačati terorističke skupine" pošto je Bagdad prije manje od dvije godine proglasio pobjedu nad IS-om na svome tlu.

U pograničnom području živi oko 450.000 ljudi

U Sulejmaniji, na istoku Iraka, oko 5000 prosvjednika iračkih Kurda mirno je prosvjedovalo uz povike "Erdogan diktator" izražavajući nezadovoljstvo ofenzivom koja će, prema njihovu mišljenju, ojačati džihadiste skupine Islamske države (IS), izvijestio je novinar agencije France Presse.

Humanitarne udruge upozoravaju na teške posljedice turske ofenzive po civilno stanovništvo, podsjećajući da u pograničnom području živi oko 450.000 ljudi.

Kako javlja sirijska nevladina udruga Opservatorij za ljudska prava (SOHR), već je više od 60.000 ljudi pobjeglo sa sjeveroistoka Sirije uslijed turske ofenzive na to područje pokrenute u srijedu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara