Turska pokrenula postupak protiv SAD-a zbog carina koje su uzrokovale pad lire

Turska pokrenula postupak protiv SAD-a zbog carina koje su uzrokovale pad lire
Foto: EPA

TURSKA je pred WTO-om pokrenula postupak protiv američkih carina na turski čelik i aluminij, objavio je danas WTO. Američki predsjednik Donald Trump najavio je ranije ovoga mjeseca da će udvostručiti carine Turskoj zbog suđenja američkom evangeličkom pastoru kojeg Ankara optužuje za terorizam. Ta je najava izazvala oštar pad turske lire koja je od početka godine izgubila više od 35 posto svoje vrijednosti u odnosu na dolar.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je upozorio na gospodarski rat i pozvao sugrađane da prodaju svoje devize ne bi li pomogli turskoj liri, rekavši da je riječ o "nacionalnoj borbi" protiv "gospodarskog rata" koji se, kako tvrdi, vodi protiv Turske. "Turska je zatražila konzultacije u WTO-u s SAD-om zbog dodatnih uvoznih carina na proizvode od čelika i aluminija", priopćio je WTO.

Ako rješenje ne nađu u 60 dana, slučaj ide pred WTO

Obje strane imaju 60 dana da nađu rješenje, a u suprotnom bi se slučaj mogao naći pred tijelom WTO-a za rješavanje trgovinskih sporova. Odnosi između Turske i Sjedinjenih Država postali su sve napetiji posljednjih tjedana, a njihove sve veće trgovinske i diplomatske razmirice dodatno su pogoršale gospodarske probleme Turske. Turska je odbila zahtjev SAD-a da pusti na slobodu američkog pastora zatočenog zbog špijunaže i optužbe za terorizam, dvije su zemlje međusobno povisile carine, a SAD je sankcionirao dvojicu turskih ministara.

Sud u Ankari je u petak odbio zahtjev za pomilovanjem pastora Andrewa Brunsona optuženog za umiješanost u neuspjeli pokušaj državnog udara u Turskoj prije dvije godine. Ta je sudska odluka razljutila američkog predsjednika Donalda Trumpa koji kaže kako SAD neće "sjedeći" promatrati suđenje. Brunson je kršćanski misionar iz Sjeverne Karoline koji u Turskoj živi već dvadeset godina i nehotično je postao glavna tema sukoba Washingtona i Ankare.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara