Turske vlasti ponovno uhićuju sveučilišne profesore. Uhitili su i dekana

Turske vlasti ponovno uhićuju sveučilišne profesore. Uhitili su i dekana
Foto: EPA

TURSKE vlasti su u Istanbulu uhitile nekoliko sveučilišnih profesora i istaknutih osoba civilnog društva, pišu agencije i mediji. Nastavak je to sporne represije uvedene nakon pokušaja državnog udara prije dvije godine.

Uhićen i dekan

Kako je objavila novinska agencija DHA, među uhićenima su dekan pravnog fakulteta sveučilišta Bilgi Turgut Tarhanli i profesorica matematike na uglednom Bosporskom sveučilištu Betuel Tanbay.

Državna novinska agencija Anadolu piše da je izdano 20 uhidbenih naloga a trinaest osoba za kojima su nalozi izdani već je uhićeno.

Među njima su producentkinja i novinarka Cigdem Mater i poznata istanbulska umjetnica i kulturna djelatnica Asena Guenal.

Svima im je zajedničko da su članovi ili su povezani s nevladinom organizacijom Kultura Anadolija koja uz pomoć kulture i umjetnosti nastoji prevladati razlike u turskom društvu.

Kako piše Anadolija, sumnjiči ih se da su "poticali kaos i nered" te da su "htjeli srušiti vladu pozivajući profesionalne voditelje i aktiviste" na protuvladine prosvjede 2013. poznate kao "pokret Gezi".

Predsjednik Kulture Anadolije je poduzetnik i filantrop Osman Kavala koji je i sam u pritvoru više od godinu dana u okviru istrage zbog navodne povezanosti s neuspjelim pučem.

Kavala je u pritvoru od studenog 2017. i protiv njega još nije podignuta optužnica.

Velika zabrinutost Europe

Thorbjorn Jagland, glavni tajnik Vijeća Europe, kojega je Turska član, izrazio je u priopćenju "veliku zabrinutost" zbog najnovijih uhićenja i rekao da će "s turskim vlastima što prije razgovarati o tom uznemirujućem događaju".

Izvjestiteljica Europskog parlamenta za Tursku Kati Piri kritizirala je "grub napad na tursko civilno društvo" i pozvala EU da "oštro osudi" ta uhićenja.

Europska unija u je izrazila zabrinutost i pozvala da ih se odmah pusti na slobodu.

"Jutrošnja uhićenja nekoliko istaknutih akademika i predstavnika civilnog društva u Turskoj zabrinjavajuća su", navodi se u priopćenju specijaliziranog ureda podređenog europskoj povjerenici za vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini.

"Turska mora odmah osloboditi sve one koji su, bez provođenja pravednog postupka, uhićeni ".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara