Turski dužnosnik Reutersu otkrio kako je Trump odlučio povući vojsku iz Sirije

Turski dužnosnik Reutersu otkrio kako je Trump odlučio povući vojsku iz Sirije
Foto: EPA

ODLUKA predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju američkih vojnika iz Sirije, koju je priopćio telefonom turskom predsjedniku Tayyipu Erdoganu iznenadila je Tursku, koja mora odgovoriti na promijenjenu situaciju na svojim južnim granicama.

Očekivalo se da će Trump, u telefonskom pozivu prije dva tjedna, uputiti uobičajena upozorenja turskom predsjedniku, zbog njegovih planova o pokretanju napada na kurdske snage u sjeveroistočnoj Siriji koje je podupirao SAD, rekao je američki službenik.

Trump promijenio politiku u telefonskom razgovoru

Umjesto toga, tijekom razgovora je Trump promijenio američku politiku na Bliskom istoku, napuštajući četvrtinu sirijskog teritorija, prepustivši Ankari zadatak dovršavanja Islamske države u Siriji.

"Trump je upitao: 'ako povučemo naše vojnike, možete li počistiti ISIS'", rekao je turski dužnosnik Reutersu. Erdogan je odgovorio da su turske snage dorasle zadatku.

"Onda to učinite", rekao je Trump.

Svome savjetniku za nacionalnu sigurnost Johnu Boltonu također je u telefonskom razgovoru rekao: "Počnite raditi na povlačenju američkih postrojbi iz Sirije".

"Moram reći da je to bila neočekivana odluka. Riječ 'iznenađenje' je preslaba da bi opisala situaciju", rekao je dužnosnik, jedan od pet turskih izvora koji su razgovarali s Reutersom o razgovoru dvojice predsjednika koji se dogodio 14. listopada.

Trump šokirao i Washington, izazvao i ostavke

Trumpova je odluka također šokirala Washington gdje su viši dužnosnici u Trumpovoj administraciji, poput ministra obrane Jima Mattisa, pokušavali nekoliko dana privoljeti predsjednika da promijeni odluku, rekao je američki dužnosnik.

Kada je bilo jasno da Trump neće popustiti, Mattis i Brett McGurk, koji je koordinirao borbu protiv Islamske države, podnijeli su ostavke.

Za posjeta američkoj zračnoj bazi u Iraku ovaj tjedan, Trump je rekao da su vojni zapovjednici opetovano tražili da se produlji stacioniranje za 2 tisuće američkih vojnika u Siriji, što je odbijeno, jer je Islamska država uglavnom poražena, rekao je Trump.

"Žestoko smo ih nokautirali. Reći ću vam da sam imao neke vrlo dobre razgovore s predsjednikom Erdoganom koji ih isto želi nokautirati, i to će učiniti", rekao je Trump u Iraku obraćajući se američkim vojnicima. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara