Turski premijer: Partnerstvo sa SAD-om se nastavlja

Turski premijer Abdullah Gul rekao je u nedjelju da odbijanje parlamenta da dopusti američkim vojnicima korištenje turskog teritorija kao baze za eventualni napad na Irak neće narušiti prijateljske odnose sa SADom.

Gul je također upozorio susjedni Irak da ne smatra da je parlamentarna odluka ohrabrenje da ne treba nastaviti s razoružanjem i suradnjom s inspektorima UN-a.

´Naši prijateljski odnosi međusobnog razumijevanja sa SAD-om će se nastaviti´, rekao je Gul prije sastanka vlade na kojem se trebaju razmotriti posljedice subotnje iznenađujuće parlamentarne odluke.

´Irački vođa ne treba iskoristiti jučerašnju parlamentarnu odluku. Ako je on krivo razumije i ne surađuje s UN-om, tada će izgledi za mir biti smanjeni´, rekao je Gul.

Turski parlament u subotu je tijesnom većinom donio odluku kojom dopušta razmještaj američkih vojnika, ali je oporbena republikanska narodna stranka odmah uložila prigovor uz tvrdnju da većina nije bila dovoljna.

Predsjednik parlamenta potom je poništio odluku i odredio pauzu u radu parlamenta do utorka, čime je ponovno odgođena odluka o razmještanju američkih vojnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara