Turudić: Sanader i ja nismo nikada razgovarali o Petračevom suđenju

DANAS je u emisiji "Nedjeljom u 2" Aleksandra Stankovića gostovao sudac Ivan Turudić koji je osudio Hrvoja Petrača. Riječ je bila, naravno, o tom kontroverznom suđenju te u Hrvata sveprisutne nam i neizbježne korupcije.

Usprkos svim osudama javnosti koje su na njegov račun dolazile, posebno sa stranica Nacionala, da je Petrač osuđen bez ikakvih pravih dokaza te da je njegova osuda proizvod političkih pritisaka kako bi se bezrezervno udovoljilo zahtjevima Europske Unije, Turudić je uvjeren da je Petračeva krivnja pravno utvrđena.

Vrhunac je emisije svakako predstavljao prilog u kojem je prikazana izjava Ive Pukanića. "Ja o sucu Turudiću mislim sve najgore. Moje je mišljenje da je on presudu donio bez ikakvih dokaza. Ako je Petrač doista kriv zaslužio je 160 godina zatvora, a ne šest koliko je dobio, ali ja sam to suđenje pomno pratio i uvjeren sam da iza ove presude stoji politika jer su takvi zahtjevi EU. Ja tom sucu ne mogu vjerovati. Ne znam što jedan sudac ima raditi na tajnom sastanku s premijerom Sanaderom i što se njegovo ime ima spominjati u spisima USKOKA, u kontekstu istrage o korupciji vođene protiv njega", rekao je Pukanić.

Turudić ipak nije dopustio da išta naruši njegovu mirnu fasadu: "Ova je izjava još blaga naspram svega što je Pukanić u svom listu pisao o meni, mojoj obitelji i mom porijeklu. Koristio se govorom mržnje i na mene vršio pritisak. Netočno je da sam se sastao s premijerom Sanaderom, premijer i ja nikad nismo razgovarali o Petračevom suđenju."

Stanković je Turudića upitao smatra li pritiskom i Butkovićev napis u Globusu kojim je ustvrdio da bi Petračevo oslobađanje bio pad pravne države. "To nije pritisak, to je glupost. Da je Petračeva nevinost utvrđena pravnim postupkom, naravno da bi on u skladu s tim bio oslobođen."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turudić je potvrdio i navode da Petrač nije zadovoljan liječničkim tretmanom koji dobiva u Remetincu te da je zatražio da posjeti svog stomatologa. Obećao je da će istražiti taj zahtjev što prije i utvrditi ima li za njega osnove, a ako se utvrdi da ima, posjet će odobriti.

Naravno da se ponovo razglabalo i o dokumentima koje je svojevremeno objavio Nacional, a u kojima Turudića britanska tajna služba optužuje da je Petračev plaćenik. "Ja za te dokumente nisam uopće znao prije donošenja prvostupanjske presude, tako da su lažni svi oni navodi koji tvrde da je Petrač osuđen bez dokaza samo kako bi ja dokazao suprotno. Oni na mene nisu mogli utjecati ni u ponovljenom postupku jer se u međuvremenu utvrdilo da je to notorna laž."

Turudić je također ustvrdio da nema nikakvih ambicija u budućnosti se baviti politikom, već su sve njegove ambicije vezane isključivo uz sudstvo i pravosuđe.

Stanković ga je upitao i smatra li da su hrvatski suci nedovoljno plaćeni te zbog toga podložni korupciji. "Mislim da suci kod nas nisu plaćeni onoliko koliko bi trebali biti, ali također smatram da to nema veze s tim hoće li netko podleći kušnji korupcije ili ne."

P.V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara