Turudić udovoljio zahtjevu suca u aferi Dnevnice, više neće voditi postupak protiv Sauche

Turudić udovoljio zahtjevu suca u aferi Dnevnice, više neće voditi postupak protiv Sauche

Foto: Hina

PREDSJEDNIK zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić udovoljio je zahtjevu suca Olivera Mittermayera i izuzeo ga iz istrage protiv bivšeg predstojnika ureda premijera Tomislava Sauche i njegove tajnice Sandre Zeljko u aferi Dnevnice.

>>Sudac u aferi Dnevnice ne želi više voditi istragu protiv Sauche

"Udovoljio sam zahtjevu suca Mittermayera i izuzeo ga. Ne može se nikoga tjerati da sudi ako misli da nije objektivan", izjavio je Turudić Hini.

Tražio izuzeće, između ostalog, i zbog pritisaka iz DORH-a

Turudić je potvrdio da je sudac izuzeće, među ostalim, tražio i zbog pritisaka Državnog odvjetništva, podsjetivši da je tužiteljstvo na svojim internetskim stranicama napalo Mittermayera komentirajući njegovu nepravomoćnu odluku koja je kasnije preinačena. Kazao je i da spis nakon Mittermayerova izuzeća ide u rad drugom sucu te da je ta odluka pravomoćna.

Uskokovo rješenje o proširenju i provođenju istrage protiv Sauche i Zeljko u aferi Dnevnice postalo je pravomoćno početkom kolovoza kada je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo Uskokovu žalbu na raniju odluku suca Mittermayera koji je zaključio da proširenje istrage nije u skladu sa zakonom.

Izvanraspravno vijeće tada je zaključilo da je osnovana Uskokova žalba na ranije rješenje suca istrage koji je sredinom srpnja drugi put ukinuo rješenje o proširenu i provođenju istrage u ovom slučaju.

Mittermayer je suprotno ranijoj sudskoj praksi tvrdio da se istraga ne može proširiti već samo provoditi, a onda eventualno spojiti s drugim postupcima u istrazi. Tvrdio je i da mu je nerazumljiv činjenični opis koji se stavlja na teret Sauchi i Zeljko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odlučujući o Uskokovoj žalbi vijeće je donijelo i konačnu odluku, odnosno predmet više nije vraćalo sucu Mittermayeru koji je Uskokovo rješenje o provođenju i proširenju istrage sa sličnim obrazloženjem ukinuo i u svibnju.

Tužba protiv Sauche i Zeljko

Uskok Sauchu sumnjiči da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera lažirao putne naloge i zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Sandrom Zeljko nezakonito stekao 580 tisuća kuna. U proširenju istrage Sauchu je Uskok osumnjičio da je akontacije za fiktivne dnevnice dijelio sa Zeljko, nekadašnjom "krunskom svjedokinjom" u tom slučaj.

No, nju su osumnjičili da je i nakon Sauchina odlaska nastavila dizati novac pa je od ožujka 2016. do veljače ove godine, po Uskokovim tvrdnjama, samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića te preuzela i zadržala akontacije dnevnica u ukupnom iznosu od gotovo 350.000 kuna.

Prvo ukidanje Uskokova rješenja o proširenju istrage uslijedilo je nakon što je Saucha, kao saborski zastupnik, prilikom glasovanja presudio da ne prođe zahtjev za opoziv ministra Zdravka Marića, koji je prethodno potpisao. No, Saucha je odbacio sumnje da ga je netko "kupio", pojašnjavajući da je odluku promijenio kako bi se izbjegli novi izbori.

Uskok je tada na svojoj internetskoj stranici ustvrdio da je Mittermayerovo ukidanje rješenja o proširenju istrage s argumentom da ono nije sukladno Zakonu o kaznenom postupku nezabilježeno u hrvatskoj pravnoj praksi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara