Tusk predlaže da se Brexit odgodi do godine dana

Tusk predlaže da se Brexit odgodi do godine dana
Foto: EPA

PREDSJEDNIK Europskog vijeća Donald Tusk predložio je dan uoči izvanrednog summita o Brexitu "fleksibilan rok" za odgodu izlaska Velike Britanije koji bi trajao najviše godinu dana, a mogao bi se okončati čim britanski parlament potvrdi sporazum o razdruživanju. 

Britanska premijerka Theresa May prošli je tjedan zatražila odgodu do 30. lipnja, istaknula da ostaje odlučna osigurati uređen izlazak iz EU-a te potvrdila da je spremna organizirati europske izbore ako 23. svibnja Velika Britanija i dalje bude članica EU-a.

Britanski parlament odobrio plan Therese May

Britanski parlament u utorak je usvojio plan o odgodi izlaska do 30. lipnja, a Theresa May će nakon summita u Bruxellesu ponovno sjesti za stol s laburistima i pokušati postići kompromis ne bi li njezin sporazum s EU-om dobio zeleno svjetlo parlamenta

Tusk u svom pismu čelnicima 27 zemalja članica, u kojem ih poziva na izvanredni summit koji počinje u srijedu navečer, ističe da nema puno razloga vjerovati da bi proces ratifikacije u britanskom parlamentu mogao biti dovršen do kraja lipnja.

"Stoga vjerujem da bismo trebali raspravljati o alternativi, duljoj odgodi. Jedna mogućnost mogla bi biti fleksibilna odgoda, koja bi trajala onoliko dugo koliko treba, ali ne dulje od godine dana jer ćemo nakon toga mi trebati jednoglasno odlučiti o nekim ključnim europskim projektima. Fleksibilnost bi nam omogućila da produljenje okončamo automatski čim obje strane ratificiraju sporazum o razdruživanju", kaže se u Tuskovu pismu.

Tusk dodaje da bi dulja odgoda osigurala veću sigurnost i predvidljivost i uklonila potrebu stalnog ponavljanja summita o Brexitu. 

"Osim toga, u slučaju kontinuiranog zastoja, takva dulja odgoda omogućila bi Ujedinjenoj Kraljevini da preispita svoju strategiju po pitanju Brexita", dodaje Tusk.

Tusk se protivi francuskom planu 

Tusk se u svom pismu suprotstavlja pristupu kakav najviše zagovara Francuska, da se Velikoj Britaniji postave strogi uvjeti, poput pravno obvezujućih jamstava da neće sudjelovati u dogovaranju sedmogodišnjeg proračunskog okvira i u izboru novih čelnika europskih institucija.

"Neki od vas su izrazili zabrinutost da bi nazočnost Ujedinjene Kraljevine kao odlazeće zemlje mogla predstavljati rizik za funkcioniranje EU27 u vrijeme ključnih odluka za njezinu budućnost", kaže Tusk i dodaje da bi za uklanjanje tih zabrinutosti trebalo postaviti niz uvjeta: nema otvaranja sporazuma o razdruživanju, nema pregovora o budućim odnosima dok se ne riješi razdruživanje, osim kada je riječ o Političkoj deklaraciji. 

Tusk kaže da bi Velika Britanija trebala "zadržati iskrenu suradnju" tijekom ključnog razdoblja na način koji održava njezinu situaciju kao odlazeće zemlje". Izraz "iskrena suradnja" eufemizam je kojim se Veliku Britaniju poziva da ne zloupotrebljava svoju poziciju članice kao polugu za nametanje svojih rješenja za Brexit.

Tusk stoga podsjeća da će i tijekom produljenog roka za izlazak Velika Britanija "ostati država članica s punim pravima i obvezama, a mogla bi u bilo kojem trenutku i opozvati primjenu članka 50, kao što je to utvrdio Sud EU-a".

Članak 50 Ugovora o EU regulira izlazak neke zemlje članice iz EU-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara