Tusk u posjetu Crnoj Gori, kaže da prednjače u integracijama

Tusk u posjetu Crnoj Gori, kaže da prednjače u integracijama

Foto: Hina

CRNA Gora napreduje u procesu europskih integracija, uspješno provodi obveze koje proistječu iz integracijskog procesa i time predstavlja dobar primjer za države zapadnog Balkana, ocijenili su u utorak navečer crnogorski premijer Duško Marković i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Tusk, koji boravi u dvodnevnom posjetu Podgorici, ponovio je kako je Crna Gora u integracijskom procesu država koja prednjači, te da predstavlja pozitivan primjer za regiju, što je veoma važno i za Europsku uniju jer se time, kako je kazao, ''pokazuje da su u složenoj situaciji i u kompliciranoj regiji napredovanje i pozitivni pomaci mogući''.

Tusk će posjetiti BiH i Srbiju

Marković je pohvalio Izvještaj Europske komisije kao koristan dokument za daljnje unaprjeđenje i ubrzanje crnogorskog pregovaračkog procesa.

"Nemamo nijedan razlog da dovodimo u pitanje ni metodologiju ni sadržaj Izvještaja niti da kritiziramo pristup EU-a. Naprotiv", rekao je Marković.

On je naveo da odlučnost EU-a da se bavi zapadnim Balkanom Crna Gora vidi, ususret predstojećem summitu u Sofiji, kao veliku priliku za cijelu regiju. Marković je posebno zahvalio europskim čelnicima - predsjedniku EK-a Jean-Claude Junckeru, visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini i povjereniku za proširenje i susjedsku politiku Johannesu Hahnu na njihovoj posvećenosti regiji.

Tusk će u Crnoj Gori boraviti i u srijedu, a iz Podgorice putuje u Srbiju. Na Kosovu će boraviti u četvrtak 26. travnja odakle istog dana odlazi za Bosnu i Hercegovinu. Posljednjeg dana balkanske turneje u petak 27. travnja boravit će u Makedoniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara