U 73. godini preminula velika hrvatska glumica Vida Jerman

Foto: ipernity.com

HRVATSKA kazališna, filmska i televizijska glumica Vida Jerman jučer je iznenadno preminula  u Zagrebu, u 73. godini života.

Vida Jerman je iza sebe imala stotine kazališnih uloga, brojna ostvarenja u hrvatskim filmovima, ali i niz filmskih uloga u inozemstvu s partnerima poput Omara Sharifa, Meryl Streep, Yula Brynnera, Jamesa Coburna i drugih, podsjeća portal Hrvatskog kulturnog vijeća.

Ostvarila je niz impresivnih uloga, među kojima se ističu one gospođice Marijane u "Tko pjeva zlo ne misli", SS čuvarice u "Sofijinom izboru", Ljerke u "Oficiru s ružom" i Hanžikine žene u filmu "Sokol ga nije volio".

Jerman je glumila i na esperantu

Vida Jerman rođena je u Zagrebu 28. svibnja 1939. godine. Diplomirala je glumu na Akademiji za kazališnu umjetnost, ali je studirala i engleski, talijanski i španjolski na Filozofskom fakultetu, te je u glumačkim krugovima slovila za poliglota.U prilog toj tezi ide i činjenica da je glumila i na esperantu te je promicala taj univerzalni jezik.

U listopadu 1997. s grupom glumaca iz Zagreba je osnovala registriranu kazališnu družinu Ponto  (Most), čiji je bila umjetnički direktor. Jerman je bila i dugogodišnji član Svjetskog esperantskog saveza (UEA) i njegov stručni delegat za kazalište, a u lipnju 1997. odlikovana je ordenom Predsjednika Republike Hrvatske za svoj doprinos kazališnoj umjetnosti i za posebne zasluge u predstavljanju hrvatske kulture u zemlji i inozemstvu.

Zadnjih nekoliko desetljeća Vida Jerman je kao članica Kazališta Trešnja igrala u nizu predstava za djecu i mladež.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara